Kapusta Amager Polana - smaczna odmiana odporna na pękanie główek
Zobacz także
Niezwykle smaczna, odporna na pękanie główek, do tego dobrze się przechowuje – mowa o odmianie Amager Polana. Przyjrzyjmy się więc tej kapuście lepiej.
Charakterystyka
Amager Polana to późna (okres wegetacji trwa ok. 135 dni) odmiana zawiązująca kuliste lub lekko spłaszczone, duże główki (masa do 3,5 kg) złożone z dużych, ciemnozielonych (czasem z antocyjanowym zabarwieniem) liści z silnym woskowym nalotem – zwiększona odporność na choroby, głąb zewnętrzny jest średnio wysoki. Amager Polana to kapusta charakteryzująca się niezwykle wysokimi walorami smakowymi. Dodatkowym jej atutem jest bardzo wysoka odporność główek na pękanie.
Uprawa
Amager Polana preferuje lżejsze, dość wilgotne, próchniczne gleby zasobne w składniki pokarmowe. Odpowiednie dla niej będzie stanowisko słoneczne (jest światłolubną rośliną), osłonięte od wiatru. Amager to odmiana przeznaczona do polowej uprawy.
Nasiona wysiewamy na rozsadniku od połowy do końca kwietnia – do obsadzenia 1 ha będziemy potrzebować 600-800 g/100 m2. Młode rośliny przesadzamy na pole (połowa maja – połowa czerwca) w rozstawie 67 x 50. Zbiór kapusty Amager Polana zaplanowany jest na koniec października. Przy odpowiednich warunkach uprawowych spodziewać się możemy plonu wysokości 70-80 ton z 1 hektara.
Zastosowanie
Odmiana Amager Polana tworzy smaczne główki, które głównie polecane są do zaopatrywania świeżego rynku. Nie jest to jej jedyne przeznaczenie, gdyż doskonale nadaje się również do kwaszenia. Ponadto może być przechowywana przez krótszy zimowy okres (jeśli posiadamy tradycyjne kopce możemy ją tam składować do początku marca).
Autor: Joanna Żołnierkiewicz, inż. ogrodnictwa