
Marchew Kalina - wczesna odmiana mieszańcowa o smacznych korzeniach

Zobacz także
Zróbmy w ogrodzie odrobinę miejsca na wczesną odmianę marchwi Kalina o niezwykle smacznych i dobrze wybarwionych korzeniach. Zainteresować powinna również producentów, gdyż charakteryzuje się wysoką zawartością karotenów, cukrów i suchej masy – stanowi dobry surowiec na surówki i soki.
Charakterystyka
Kalina to jedna z wcześniejszych (okres wegetacji trwa ok. 100 dni) odmian mieszańcowych marchwi, polecana jest do uprawy w polu i pod osłonami. Tworzy jednolicie wybarwione, ciemnopomarańczowe, walcowate, gładkie i tępo zakończone korzenie typu nantejskiego dorastające do ok. 18 cm długości i masie ok. 160 g. Są bardzo słodkie i smaczne, ponieważ zawierają:
- 16% suchej masy
- 17-19 mg% karotenów
- 7,5-8,5% cukrów
Ponadto korzenie charakteryzują się niską tendencją do kumulowania azotanów z gleby.
Uprawa
Marchew Kalina uprawiać możemy na wczesny lub średnio wczesny zbiór, wysiewając nasiona w marcu w rozstawie 20-25 x 5 cm na głębokość 1-2 cm na ciężkiej glebie lub 3 cm na glebie lekkiej. Norma wysiewu, w zależności od przeznaczenia marchwi, wynosi:
- na zbiór pęczkowy 1-1,6 ml szt. nasion/ha
- na świeży rynek 1-1,4 mln szt. nasion/ha
- do przemysłu 0,8-1,2 mln szt. nasion/ha),
gdzie w 1 g znajduje się 700-1000 sztuk nasion.
Zbiór przeprowadzamy od końca maja do sierpnia, w zależności od terminu siewu i potrzeby zbytu korzeni.
Uwaga! Do wyznaczenia rzędów wysiewu marchwi możemy wykorzystać nasiona rzodkiewki, która wcześniej wzejdzie (stosunek ilości nasion rzodkiewki do nasion marchwi powinien wynosić ok. 1:6).
Zastosowanie
Ze względu na wysoką zawartość karotenu, cukrów i suchej masy marchew Kalina szczególnie polecana jest na świeży rynek (zbiór pęczkowy), a także do przemysłu przetwórczego, zwłaszcza do produkcji soków i surówek.
Autor: Joanna Żołnierkiewicz, inż. ogrodnictwa