Marchew Salsa – niezwykle słodka odmiana bogata w składniki odżywcze
Marchew Samba - wielokrotnie nagradzana popularna odmiana mieszańcowa
Zobacz także
Marchew Samba nie bez powodu rok temu otrzymała Złoty Medal Targów GARDENIA 2014, a także została wyróżniona tytułem „Agro Polska” – tworzy wyjątkowo smaczne, słodkie korzenie, które możemy w wieloraki sposób przetwarzać oraz długo przechowywać.
Charakterystyka
Samba to późna (okres wegetacji trwa 130-150 dni), mieszańcowa odmiana tworząca długie (20-22 cm), cylindryczne i delikatnie klinowate, dobrze wybarwione na pomarańczowo, tępo zakończone, gładkie korzenie w typie Berlicum. Zawierają:
- 14,6% suchej masy
- 17,6 mg% karotenu
- 9,5% cukrów
Marchew Samba jest bardzo plenna odmianą, a jej plon charakteryzuje się bardzo dobrą strukturą. Ze względu na wysoką zawartość karotenów i cukrów jej korzenie są niezwykle smaczne i słodkie.
Uprawa
Nasiona odmiany Samba wysiewamy od kwietnia do maja w rozstawie 20-40 x 5-6 cm na głębokość 1-2 cm. Gleba powinna być lżejsza, zasobna w składniki pokarmowe, przepuszczalne, umiarkowanie wilgotna (nie podmokła!) o odczynie zbliżonym do obojętnego. W bardzo wilgotnej, podmokłej glebie korzenie będą się rozwidlać i ulegać spękaniom.
Zbiór przeprowadzamy od końca sierpnia do października, w zależności od terminu siewu. Norma wysiewu do przemysłu to 0,8-1,2 mln szt. nasion/ha, gdzie w 1 g znajduje się 700-1000 sztuk nasion.
Zastosowanie
Marchew Samba szczególnie polecana jest do przemysłu przetwórczego – na soki, mrożonki, czy susz, ponieważ zawiera bardzo dużą ilość karotenów i cukrów, które nadają jej wyjątkowy smak. Ponadto jej korzenie możemy długotrwale przechowywać, przy zachowaniu odpowiednich warunków przechowalniczych.
Autor: Joanna Żołnierkiewicz, inż. ogrodnictwa