Marchew Rumba - mieszańcowa odmiana o jednolicie wybarwionych korzeniach

Marchew Marchew

Dość długie, jednolicie wybarwione korzenie o dużej zawartości karotenów i cukrów – mowa o odmianie Rumba. Może stanie się naszym faworytem wśród marchwi?

Charakterystyka

To średnio wczesna, mieszańcowa odmiana marchwi tworząca cylindryczne, pomarańczowe, tępo zakończone korzenie typu nantejskiego o gładkiej skórce, łatwej do płukania.

Są długie lub średniej długości (16-22 cm) i nie wykazują dużej skłonności do zazieleniania. Marchew Rumba wytwarza mocną, długą nać, dzięki której może być z łatwością zbierana mechanicznie. Korzenie zawierają:

  • 12% suchej masy
  • 18 mg% karotenu
  • 13,7% cukrów,

co czyni ją doskonałym warzywem do bezpośredniego spożycia, jak i do przemysłu przetwórczego.

Uprawa

Odmianę Rumba uprawiamy wysiewając nasiona od marca (na zbiór letni) do maja (na zbiór jesienny) w ilości:

  • na zbiór pęczkowy 1-1,6 ml szt. nasion/ha
  • na świeży rynek 1-1,4 mln szt. nasion/ha
  • do przemysłu 0,8-1,2 mln szt. nasion/ha,

gdzie w 1 g znajduje się 700-1000 sztuk nasion. Materiał siewny wysiewamy na głębokości 1-2 cm na glebach cięższych lub 3 cm na glebach lżejszych. Wykształcone korzenie marchwi zbieramy od czerwca do sierpnia, w zależności od terminu siewu.

Zastosowanie

Odmiana Rumba może zaopatrywać rynek nawet do wiosny, gdyż dobrze się przechowuje. Ponadto stanowi dobry surowiec do produkcji przetworów – charakteryzuje się wysoką zawartością cennych składników – cukrów i karotenów.

Autor: Joanna Żołnierkiewicz, inż. ogrodnictwa

JAK DUŻO WIESZ O MARCHEWCE? SPRAWDŹ SIĘ! [QUIZ]

[1/13] Czy marchew może mieć kształt kulisty?

Dodaj komentarz

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki