Marchew Kamila - jedna z najwcześniejszych odmian mieszańcowych
Marchew Rumba - mieszańcowa odmiana o jednolicie wybarwionych korzeniach
Zobacz także
Dość długie, jednolicie wybarwione korzenie o dużej zawartości karotenów i cukrów – mowa o odmianie Rumba. Może stanie się naszym faworytem wśród marchwi?
Charakterystyka
To średnio wczesna, mieszańcowa odmiana marchwi tworząca cylindryczne, pomarańczowe, tępo zakończone korzenie typu nantejskiego o gładkiej skórce, łatwej do płukania.
Są długie lub średniej długości (16-22 cm) i nie wykazują dużej skłonności do zazieleniania. Marchew Rumba wytwarza mocną, długą nać, dzięki której może być z łatwością zbierana mechanicznie. Korzenie zawierają:
- 12% suchej masy
- 18 mg% karotenu
- 13,7% cukrów,
co czyni ją doskonałym warzywem do bezpośredniego spożycia, jak i do przemysłu przetwórczego.
Uprawa
Odmianę Rumba uprawiamy wysiewając nasiona od marca (na zbiór letni) do maja (na zbiór jesienny) w ilości:
- na zbiór pęczkowy 1-1,6 ml szt. nasion/ha
- na świeży rynek 1-1,4 mln szt. nasion/ha
- do przemysłu 0,8-1,2 mln szt. nasion/ha,
gdzie w 1 g znajduje się 700-1000 sztuk nasion. Materiał siewny wysiewamy na głębokości 1-2 cm na glebach cięższych lub 3 cm na glebach lżejszych. Wykształcone korzenie marchwi zbieramy od czerwca do sierpnia, w zależności od terminu siewu.
Zastosowanie
Odmiana Rumba może zaopatrywać rynek nawet do wiosny, gdyż dobrze się przechowuje. Ponadto stanowi dobry surowiec do produkcji przetworów – charakteryzuje się wysoką zawartością cennych składników – cukrów i karotenów.
Autor: Joanna Żołnierkiewicz, inż. ogrodnictwa