
Marchew Galicja - wielokrotnie nagradzana wartościowa odmiana mieszańcowa

Zobacz także
Marchew Galicja została w 2014 roku Złotą Medalistką Gardenia na Międzynarodowych Targach Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu GARDENIA. Nic dziwnego, stoi za tym szereg jej zalet i wiele możliwości wykorzystania.
Charakterystyka
Marchew Galicja to średnio wczesna mieszańcowa odmiana tworząca średnio długie (16-20 cm długości), cylindryczne lub lekko stożkowate, intensywnie pomarańczowe, tępo zakończone korzenie typu nantejskiego lub flakkee pokryte gładką skórką.
Posiada mały lub średniej wielkości rdzeń i nie wykazuje skłonności do zazieleniania wewnętrznego i zewnętrznego. Korzenie zawierają:
- 14% suchej masy
- 20 mg% karotenu
- 10% cukrów
Na tle innych odmian wyróżnia się wysoką zawartością karotenów i cukrów co czyni ją doskonałym surowcem przeznaczonym do przetwórstwa, a także smacznym warzywem do bezpośredniego spożycia.
Uprawa
Odmiana Galicja przeznaczana jest głównie do uprawy na zbiór letni i jesienny. Jej nasiona wysiewamy od marca (na zbiór letni) do maja (na zbiór jesienny) na głębokość 1-2 cm. Gleba powinna być przepuszczalna, lżejsza, zasobna w składniki pokarmowe, umiarkowanie wilgotna o odczynie zbliżonym do obojętnego (ph=6,0-6,5). Letni zbiór przeprowadzamy w okolicach czerwca (do połowy lipca), jesienny bliżej sierpnia.
Zastosowanie
Nie dziwi fakt, iż marchew Galicja została nagrodzona Złotym Medalem Gardenia – mocno wyróżnia się smakiem oraz zawartością karotenów i cukrów na tle innych odmian. Co więcej, nie wykazuje tendencji do kumulowania szkodliwych azotanów. Galicja ze względu na bardzo dobre cechy jakościowe wykorzystywana jest w przemyśle przetwórczym do produkcji soków, surówek i innych przetworów, głównie z przeznaczeniem dla dzieci. Nadaje się również do zaopatrzenia świeżego rynku oraz przechowywania.
Autor: Joanna Żołnierkiewicz, inż. ogrodnictwa