Marchew Kinga - odmiana mieszańcowa zalecana do produkcji przetworów

Marchew Kinga to jedna z lepszych odmian marchwi przydatna do produkcji wszelakich przetworów dla dzieci – zupek, surówek, czy gotowych dań. Zachwyca smakiem, kruchością oraz bardzo dobrymi cechami jakościowymi.

Charakterystyka

Ta wczesna mieszańcowa odmiana marchwi, dojrzewająca ok. 10 dni później niż odmiany Kalina i Kamila, tworzy cylindryczne lub lekko stożkowate, intensywnie ciemnopomarańczowo wybarwione korzenie typu nantejskiego osiągające 18-20 cm długości. Pokryte są bardzo gładką, błyszczącą skórką, a zawierają:

  • 16% suchej masy
  • 19-22 mg% karotenu
  • 8,4-8,6% cukrów

Co więcej, charakteryzują się niską skłonnością do gromadzenia azotanów oraz bardzo wysoką plennością.

Uprawa

Marchew Kalina wysiewamy w marcu na głębokość 1-2 cm na ciężkiej glebie lub 3 cm na glebie lekkiej. Norma wysiewu, w zależności od przeznaczenia korzeni, wynosi:

  • na zbiór pęczkowy 1-1,6 ml szt. nasion/ha
  • na świeży rynek 1-1,4 mln szt. nasion/ha
  • do przemysłu 0,8-1,2 mln szt. nasion/ha,

gdzie w 1 g znajduje się 700-1000 sztuk nasion.

Zbiór przeprowadzamy od czerwca do sierpnia, w zależności od terminu siewu.

Zastosowanie

Marchew Kinga jako bogate źródło karotenu i cukrów oraz brak tendencji do kumulacji azotanów stanowi doskonały surowiec do produkcji przetworów dla dzieci, soków i surówek, polecana jest również do zaopatrzenia świeżego rynku. Korzenie mogą być przez dłuższy czas przechowywane w odpowiednich warunkach przechowalniczych.

Autor: Joanna Żołnierkiewicz, inż. ogrodnictwa

JAK DUŻO WIESZ O MARCHEWCE? SPRAWDŹ SIĘ! [QUIZ]

[1/13] Czy marchew może mieć kształt kulisty?

Dodaj komentarz

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki