
Marchew Kinga - odmiana mieszańcowa zalecana do produkcji przetworów

Zobacz także
Marchew Kinga to jedna z lepszych odmian marchwi przydatna do produkcji wszelakich przetworów dla dzieci – zupek, surówek, czy gotowych dań. Zachwyca smakiem, kruchością oraz bardzo dobrymi cechami jakościowymi.
Charakterystyka
Ta wczesna mieszańcowa odmiana marchwi, dojrzewająca ok. 10 dni później niż odmiany Kalina i Kamila, tworzy cylindryczne lub lekko stożkowate, intensywnie ciemnopomarańczowo wybarwione korzenie typu nantejskiego osiągające 18-20 cm długości. Pokryte są bardzo gładką, błyszczącą skórką, a zawierają:
- 16% suchej masy
- 19-22 mg% karotenu
- 8,4-8,6% cukrów
Co więcej, charakteryzują się niską skłonnością do gromadzenia azotanów oraz bardzo wysoką plennością.
Uprawa
Marchew Kalina wysiewamy w marcu na głębokość 1-2 cm na ciężkiej glebie lub 3 cm na glebie lekkiej. Norma wysiewu, w zależności od przeznaczenia korzeni, wynosi:
- na zbiór pęczkowy 1-1,6 ml szt. nasion/ha
- na świeży rynek 1-1,4 mln szt. nasion/ha
- do przemysłu 0,8-1,2 mln szt. nasion/ha,
gdzie w 1 g znajduje się 700-1000 sztuk nasion.
Zbiór przeprowadzamy od czerwca do sierpnia, w zależności od terminu siewu.
Zastosowanie
Marchew Kinga jako bogate źródło karotenu i cukrów oraz brak tendencji do kumulacji azotanów stanowi doskonały surowiec do produkcji przetworów dla dzieci, soków i surówek, polecana jest również do zaopatrzenia świeżego rynku. Korzenie mogą być przez dłuższy czas przechowywane w odpowiednich warunkach przechowalniczych.
Autor: Joanna Żołnierkiewicz, inż. ogrodnictwa