
Marchew Naomi – odmiana wyróżniająca się bardzo wczesnym plonowaniem

Zobacz także
Naomi to nowość wśród odmian znanych w naszym kraju. Główną cechą, wyróżniającą ją z grona innych marchwi, jest bardzo wczesny termin plonowania. Poza tym ceni się ją na rynku warzyw świeżych, ponieważ nie wykazuje skłonności do zazieleniania się.
Opis
Jak już wspomniano, Naomi to jedna z najwcześniej dojrzewających marchwi. Okazuje się bowiem, że od momentu siewu do czasu zbiorów mija w jej przypadku ok. 95–100 dni. Jej korzenie są raczej długie, gdyż wyrastają na mniej więcej 17 cm. Przybierają dość specyficzny kształt, ponieważ mają tępo zakończone końce, co sprawia, że po oberwaniu naci trudno odróżnić nasadę od podstawy (brak wyraźnego czubka). Ogólnie można je określić jako cylindryczne w formie. Ważną zaletą tej odmiany jest również jej gładka i delikatna skórka, która przybiera intensywnie pomarańczowy kolor i nie zielenieje. Co więcej, nie ma także tendencji do przebarwień, powodowanych przez antocyjany.
Uprawa
Naomi to marchew typu nantejskiego, polecana przede wszystkim na wczesną uprawę wiosenną w gruncie. Poza tym można ją pędzić, w związku z czym powinno się wysiewać jej nasiona wcześniej niż w przypadku odmian późniejszych. Zaleca się również uprawę jej korzeni na redlinach.
Wartości odżywcze i zdrowotne
Chyba większości z nas marchew kojarzy się przede wszystkim z karotenem. Trzeba jednak zdać sobie sprawę z tego, że zawiera ona także cukry, substancje pektynowe, sole mineralne oraz szereg witamin (np. te z grupy B oraz witaminy K i PP). Z tego względu jej regularne spożywanie poleca się m.in. osobom mającym problemy z układem sercowym.
Zastosowanie
Odmiana Naomi idealnie nadaje się na rynek warzyw świeżych, ponieważ długo zachowuje zdrowy wygląd i zachęca smakiem. Pamiętajmy jednak, że nie nadaje się do zbyt długiego przechowywania. Marchew ta nie jest również szczególnie polecana do przetwórstwa.
Dagmara Deska