
Marchew Kamila - jedna z najwcześniejszych odmian mieszańcowych

Zobacz także
Jedna z wcześniejszych mieszańcowych odmian marchwi szczególnie polecana do produkcji surówek i soków dla dzieci – mowa o odmianie Kamila.
Charakterystyka
Marchew Kamila to wczesna (podobnie jak odmiana Kalina ok. 100 dni okresu wegetacji), mieszańcowa odmiana marchwi charakteryzująca się wysoką plonotwórczością. Tworzy wyrównane, bardzo dobrze wybarwione, pomarańczowe, gładkie korzenie typu nantejskiego do 18 cm długości. Zawierają:
- 13,5% suchej masy
- 16-18 mg% karotenu
- 6-8% cukrów
Uprawa
Odmianę Kamila uprawiamy podobnie jak odmianę Kalina – nasiona wysiewamy w okolicach marca w ilości:
- na zbiór pęczkowy 1-1,6 ml szt. nasion/ha
- na świeży rynek 1-1,4 mln szt. nasion/ha
- do przemysłu 0,8-1,2 mln szt. nasion/ha,
gdzie w 1 g znajduje się 700-1000 sztuk nasion. Materiał siewny umieszczamy na głębokości 1-2 cm na glebach cięższych lub 3 cm na glebach lżejszych. Wykształcone korzenie marchwi zbieramy od czerwca do sierpnia, w zależności od terminu wysiewu i przeznaczenia plonu.
Możemy prowadzić uprawę odmiany Kamila na zbiór przyspieszony pod włókniną lub pod folią. Przy uprawie na wałach korzenie mogą wyrastać dłuższe osiągając nawet 25 cm długości.
Zastosowanie
Marchew Kamila charakteryzuje się dobrymi wartościami jakościowymi i nieprzeciętnym smakiem pozbawionym goryczy przez co polecana jest do przemysłu przetwórczego do produkcji soków i surówek (produkty dla dzieci) oraz do zaopatrzenia świeżego rynku (zbiór pęczkowy).
Autor: Joanna Żołnierkiewicz, inż. ogrodnictwa