Marchew Krakowia - odmiana mieszańcowa wykorzystywana w przetwórstwie
Zobacz także
Marchew Krakowia możemy spożywać zarówno w postaci świeżej, jak i przetworzonej. Rozsmakuje się w niej każdy, gdyż zawiera dużo cukrów, karotenów oraz suchej masy, a do tego cechuje się niską skłonnością do kumulacji azotanów.
Charakterystyka
Ta wczesna, mieszańcowa odmiana dojrzewa w podobnym terminie co odmiana Kinga (okres wegetacji trwa ok. 110 dni). Tworzy lekko stożkowate, pomarańczowe, bardzo dobrze wybarwione korzenie typu nantejskiego o gładkiej skórce i długości dochodzącej do 18 cm. Krakowia stanowi bogate źródło cukrów (7,4-9%), karotenów (19-22 mg%) i suchej masy (14-18%), dzięki czemu posiada wiele zastosowań.
Uprawa
Marchew tej odmiany preferuje gleby przepuszczalne, lżejsze, zasobne w składniki pokarmowe, o odczynie zbliżonym do obojętnego (pH 6,0-6,5). Źle rośnie na podmokłych, zimnych i zakwaszonych miejscach, a wysiana na ciężkiej i zlewnej glebie słabo i nierówno kiełkuje tworząc zdeformowane, często pękające korzenie.
Nasiona marchwi Krakowia wysiewamy w przygotowaną uprzednio glebę zwykle w marcu (na zbiór pęczkowy), najpóźniej do połowy maja, na głębokość 1-2 cm na glebach cięższych lub 3 cm na lżejszych glebach. Do obsiania 1 ha potrzebujemy:
- na zbiór pęczkowy 1-1,6 ml szt. nasion
- na świeży rynek 1-1,4 mln szt. nasion
- do przemysłu 0,8-1,2 mln szt. nasion,
gdzie w 1 g znajduje się 700-1000 sztuk nasion.
Zastosowanie
Marchew Krakowia charakteryzuje się wysoką zawartością cennych składników, takich jak cukry, karoteny i sucha masa, wobec czego polecana jest do przetwórstwa, jak również do bezpośredniego spożycia i na zbiór pęczkowy.
Autor: Joanna Żołnierkiewicz, inż. ogrodnictwa