
Marchew Polka - jedna z najplenniejszych odmian mieszańcowych
Zobacz także
Jedna z plenniejszych odmian marchwi, gdzie plon handlowy obejmuje niemal 85 % plonu ogólnego, do tego wytwarzająca smaczne i słodkie korzenie – to odmiana Polka.
Charakterystyka
Ta bardzo plenna, średnio późna (okres wegetacji trwa 120-140 dni), mieszańcowa odmiana marchwi tworzy długie (20-22 cm), lekko stożkowate, pomarańczowe, dobrze wybarwione, tępo zakończone korzenie typu Flakkee pokryte silnie wybarwioną, gładką skórką. Zawierają:
- 12% suchej masy
- 16-18 mg% karotenu
- 7,5-8% cukrów
Korzenie odmiany Polka są bardzo smaczne, słodkie, a co ważniejsze – nie kumulują azotanów.
Uprawa
Nasiona marchwi Polka wysiewamy w kwietniu lub w maju rozstawie 20-40 x 5-6 cm na głębokość 1-2 cm na ciężkiej glebie lub 3 cm na glebie lekkiej. Norma wysiewu, w zależności od przeznaczenia korzeni, wynosi:
- na świeży rynek 1-1,4 mln szt. nasion/ha
- do przemysłu 0,8-1,2 mln szt. nasion/ha,
gdzie w 1 g znajduje się 700-1000 sztuk nasion.
Zbiór przeprowadzamy od lipca do października, w zależności od terminu siewu i potrzeby zbytu marchwi.
Zastosowanie
Odmiana Polka zawiera wiele cennych składników, takich jak karoteny i cukry, dzięki którym polecana jest do bezpośredniego spożycia oraz przemysłu przetwórczego, np. do produkcji soków, mrożonek czy surówek. Dodatkowe ze względu na przydatność przechowalniczą marchew ta może zaopatrywać rynek przez długi okres.
Autor: Joanna Żołnierkiewicz, inż. ogrodnictwa