Marchew Lenka – odporna na mróz odmiana o słodkim smaku
Zobacz także
Ta średnio późna odmiana, stworzona przez genetyków na podstawie marchwi Nantejskiej, powstała w Polsce i od wielu lat cieszy się uznaniem hodowców na całym świecie. Jest niezwykle wytrzymała na zimno i z powodzeniem można przechowywać ją przez dłuższy czas.
Opis
Odmiana marchwi Lenka charakteryzuje się stosunkowo długim okresem wegetacji. Pierwsze plony pojawiają się późno, ale są doskonałej jakości. Korzenie osiągają średnią długość około 13 centymetrów, są rozszerzone górą i delikatnie zwężają się ku dołowi, zakończone są tępo, mają skłonność do rozwidleń.
W przeciwieństwie do wielu różnych odmian marchwi, korzenie Lenki wyrastają całkowicie zakryte ziemią. Odmiana wyróżnia się także jednolitym, wyrazistym pomarańczowoczerwonym kolorem. Na gładkiej skórce raczej nie pojawiają się zielone ani ciemniejsze przebarwienia.
Jej dodatkowym atutem jest brak tendencji do wybijania się w pędy kwiatostanowe. Ma bardzo dużą tolerancję na niskie temperatury, więc nadaje się do siewu jesiennego lub zimowego.
Zastosowanie
Chociaż Lenka jest średnio plenna, warto ją hodować, głównie ze względu na dobrą jakość plonu i dużą zawartość wartości odżywczych. Marchew tej odmiany jest bardzo smaczna, ma kruchy i bardzo soczysty miąższ, nadaje się więc i na domowe soki, i do przetwórstwa warzywnego.
Ze względu na dużą zawartość cukrów jest bardzo słodka i smaczna, dzięki czemu można przeznaczyć ją na przetwory i skoczki dla dzieci. Jej niezwykła wytrzymałość na zimno sprawia, że z powodzeniem zimuje w kopcu lub piwnicy.
JAK DUŻO WIESZ O MARCHEWCE? SPRAWDŹ SIĘ! [QUIZ]
Zobacz także
-
-
-
2238 , 0 , 0 , 0 Marchew Kamila - jedna z najwcześniejszych odmian mieszańcowych
-