
Jęczmień płonny - opis i charakterystyka
Ta niewielka, kępowa trawa jest bardzo popularna w Polsce. Pojawia się na niemal wszystkich łąkach, pastwiskach i podwórkach. Bardzo ekspansywna, w niezwykle szybkim tempie rozprzestrzenia się na znacznych powierzchniach, stając się przyczyną zmartwień rolników i warzywników.
Włośnica zielona jest jednoroczną trawą, rosnącą w sporych kępach. Zazwyczaj jest jara i pojawia się wczesną wiosną, ale ozime wschody też się zdarzają, chociaż nie osiągają pełni rozwoju.
Z jednego korzenia powstaje kilka łodyg, które zazwyczaj są płożące, bardzo rzadko wznoszą się nieznacznie. Pędy mają zielony kolor – ciemniejszy i bardziej nasycony liście, łodygi kłosowe są jaśniejsze i bardziej żywe. Liście, umieszczone na łodydze w międzywęźlach, mają niebieskawy nalot i podłużną, białą kreskę w miejsWłośnica cu gdzie biegnie nerw główny. Są równowąskie, lancetowate, o szorstkich, ostrych brzegach. Z bliska można dostrzec, że na ich szczycie, zamiast języczka, znajduje się kilka włosków.
Kwiatostanem jest wiecha o kształcie kłosa, wydłużona i bardzo gęsta. Między kłoskami widoczne są dość długie włoski, zielone lub fioletowo nabiegłe. Czas kwitnienia jest zależny od warunków atmosferycznych, ale najczęściej rozpoczyna się mniej więcej w połowie czerwca. Owocem włośnicy zielonej jest okrągły, biały lub lekko zielony ziarniak, otulony plewami. Na tle innych traw wyróżnia się stosunkowo dużą liczbą produkowanych nasion (od 3 do 7 tysięcy na roślinę), przez które szybko się rozprzestrzenia. Do kiełkowania potrzebuje co najmniej 15 stopni Celsjusza.
Chwast pospolicie pojawia się na terenie Polski. Ze względu na swoje spore wymagania cieplne pojawia się raczej w południowej części kraju. Szybko się rozprzestrzenia i zajmuje bardzo wiele różnego rodzaju gleb, ale do maksymalnego wzrostu i rozwoju potrzebuje żyznego stanowiska. Preferuje piaszczyste i gliniaste podłoża, zdecydowanie lekkie.
We względu na swoje późne wschody, włośnica zielona jest zagrożeniem szczególnie dla poplonów i może być jedną z roślin, które wtórnie zachwaszczają pole. Szczególnie często pojawia się w burakach, kukurydzy i warzywach, gdzie jest najbardziej szkodliwa, ale progi szkodliwości dla plonu nie są znane. Wyrasta w uprawach roślin strączkowych, jeśli rośliny są posadzone w dużej odległości od siebie. Pojawia się w zbożach, ale dopiero w momencie, gdy ich źdźbła są już dobrze rozwinięte, więc nie może przerosnąć łanu i nie robi większych szkód. Rośnie, rozwija się i owocuje dopiero na ścierniskach.
Jej obecność w roślinach pastwiska jest niebezpieczna dla bydła i koni – zjedzenie ostrych szczecin kłosów prowadzi do stanów zapalnych przewodów pokarmowych.
czytaj dalej...Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!
Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska
Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl