Wyka siewna - różnice w uprawie na nasiona i zieloną masę

Wyka siewna Wyka siewna

Wyka siewna (Vicia sativa) jest formą jarą, którą można uprawiać na terenie całej Polski. Ma ona mniejsze znaczenie gospodarcze niż łubin, bobik lub groch. Najczęściej przeznaczana jest na zieloną paszę i często wchodzi w skład mieszanek zbożowych. Idealnie nadaje się na zieloną paszę, ponieważ ma cienkie łodygi i dużą ilość drobnych liści.

Odmiany

W Krajowym Rejestrze COBORU są wpisane cztery odmiany wyki siewnej: Hanka, Ina, Jaga i Kwarta. Odmiana Hanka została wyhodowana przez Gospodarstwo Rolno-Nasienne KOW-MAR, a pozostałe odmiany przez firmę DANKO.

Cechy charakterystyczne

Wyka jara wytwarza palowy system korzeniowy, który zagłębia się w glebie do 1 m, oraz liczne korzenie boczne. Na korzeniach rozwijają się bakterie brodawkowe Rhizobium leguminosarum. Łodyga wyki osiąga długość nawet 150 cm, ale jest cienka i wiotka, w związku z tym łatwo wylega. Dodatkowo wyrastają z niej pędy boczne, które mogą przerastać pęd główny. Prowadzi to do przedłużenia kwitnienia i opóźnia dojrzewanie roślin. Liście są złożone i parzystopierzaste oraz składają się z 1–8 par listków, których wierzchołki kończą się wąsem czepnym. U podstawy liści mogą się pojawiać dwa małe przylistki, które mają ciemnopurpurową plamkę przy nasadzie. Kwiatostan stanowi grono składające się z 1–4 samopylnych kwiatów. Mogą mieć fioletowopurpurową lub czerwonofioletową barwę. Owocem jest wielonasienny strąk, które jest bardzo podatny na pękanie. Nasiona są owalne lub kanciaste. Ich zabarwienie jest bardzo zróżnicowane, od białego po brązowe, a powierzchnia zwykle matowa. Masa 1000 nasion przeważnie wynosi 50–60 g. Nasiona wyki jarej w niewielkim stopniu wykorzystuje się na paszę dla zwierząt, ponieważ w ich składzie znajduje się gorzki glikozyd – wicjanina, która obniża wartość żywieniową nasion.

Wymagania wyki siewnej

Wyka siewna wykazuje niewielkie wymagania odnośnie do temperatury. Dobrze znosi wiosenne przymrozki do -5°C, jednak spadki temperatury poniżej -8°C mają na nią negatywny wpływ. Ma bardzo duże zapotrzebowanie na wodę, a jej największe potrzeby przypadają na fazę kwitnienia i wytwarzania strąków. Należy ona do roślin dnia długiego i dlatego można uprawiać ją na terenie całego kraju. Największe plony uzyskuje się w rejonach południowym i południowo-wschodnim.

Wyka jara przeznaczona na nasiona wymaga gleb żyznych, które są zasobne w składniki pokarmowe oraz próchnicę i należą do kompleksu pszennego dobrego lub wadliwego. Jeżeli dodawana jest ona do mieszanek na zieloną paszę, to do jej prawidłowego wzrostu i rozwoju wystarczą gleby słabsze, jednak jest to uzależnione od doboru pozostałych komponentów oraz ich wymagań. Toleruje odczyn gleby zasadowy bądź obojętny.

Uprawa wyki siewnej na nasiona

Dużym nieudogodnieniem w uprawie wyki na nasiona jest jej opóźnione kwitnienie i dojrzewanie spowodowane przez pędy boczne, które przerastają pęd główny. Jednak przy zapewnieniu jej odpowiedniego przedplonu, siewu, pielęgnacji i zbioru jej plony mogą być bardzo wysokie.

Przedplon

Wyka siewna powinna być uprawiana po zbożach w 3.–5. roku po nawożeniu pola obornikiem. Jeżeli wysiejemy ją bezpośrednio po uprawie roślin okopowych, to może dojść do nadmiernego rozwoju masy wegetatywnej roślin i ich wylegania. W przypadku uprawy wyki na tym samym polu należy robić przerwy w uprawie trwające przynajmniej 4 lata.

czytaj dalej...

ROŚLINY WCALE NIE TAKIE ZNANE! SPRAWDŹ SIĘ W NIECODZIENNYCH PYTANIACH

[1/10] Które drzewo w średniowiecznej Europie było czczone jako symbol boga piorunów?

Dodaj komentarz

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Telefon: 790 025 265, 790 540 404

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki