Chwila uwagi na szparagi - uprawa niezwykłego przysmaku wśród warzyw wieloletnich

Uprawa szparagów Grządki szparagów

Szparagi (z rodziny liliowatych) bezapelacyjnie królują wśród warzyw wieloletnich. Dlaczego uprawa szparagów stała się wręcz atrakcją gospodarstw agroturystycznych? Czemu warto zdecydować się na własną uprawę w przydomowym ogrodzie?

Pochodzenie i opis

Szparag lekarski (Asparagus officinalis) – bylina z częścią podziemną zwaną karpą (składa się z rozrastającego się na boki kłącza), która przystosowana jest do zimowania w podłożu. Szparagi pod ziemią potrafią przetrwać lata dzięki korzeniom mięsistym, które rozrastają się nawet na głębokość 3 m. Korzenie włókniste natomiast odpowiedzialne są jedynie za pobieranie składników pokarmowych. Część jadalna szparagów to młode pędy, zwane wypustkami, które wyrastają z karpy wiosną.

Szparagi występują w dwóch kolorach: białym i zielonym (początkowo różowo-fioletowym), kolor uzależniony jest od ich nasłonecznienia. Rozwijające się pod ziemią, pozbawione chlorofilu są barwy białej, natomiast szparagi mające stały dostęp do światła występują w kolorze zielonym. Wybór koloru uzależniony jest więc od formy uprawy. Zwykle w drugiej połowie czerwca szparagi kwitną, kwiaty przeobrażają się w czerwoną jagodę, która zawiera kilka czarnych nasion (ok. 1-8), które utrzymują zdolność kiełkowania przez nawet 5-6 lat. Nasiona wschodzą po ok. 6 tygodniach.

Szparag pomimo swoich niepodważalnych walorów smakowych nie posiada zbyt wielu wartości odżywczych. Zawiera niewielką ilość witaminy C, wapnia, żelaza i karotenu.

Wymagania glebowe i klimatyczne

Plantacja jest w stanie przetrwać nawet 10-15 lat o czym warto pamiętać przy zakładaniu uprawy. Wymagają podłoża  lekkiego z niskim poziomem wód gruntowych (nie wyższym niż 1 m). Szparagi odporne są zarówno na wysoką temperaturę jak i na jej gwałtowny spadek. Wskazane jest podłoże lekkie, piaszczyste czy nawet gliniaste. Powinniśmy wybierać miejsca mocno nasłonecznione, ponieważ pączki do prawidłowego, pełnego rozwoju potrzebują min. 10°C i są w stanie przetrwać mrozy do temperatury ok. -5°C, dlatego też warto zwrócić uwagę na tereny, na których występują mocne przymrozki wczesną wiosną.

Wzrostowi szparagów nie sprzyjają ani długi okres suszy ani nadmierna wilgoć, powodują wręcz gorzknienie warzyw, powinniśmy omijać tereny, na których występują silne wiatry. Mogą one być przyczyną połamań pędów umiejscowionych płytko w glebie.

Uwzględniając fakt, iż uprawa będzie trwała kilka / kilkanaście lat warto przygotować podłoże odpowiednio wcześniej, optymalnym czasem będzie rok przed planowaną uprawą. Aby uniknąć niepożądanych roślin i chwastów należy podłoże oczyścić ze starych korzeni. Pełen proces rozsady szparagów trwa w przybliżeniu 12 miesięcy. Idealnym podłożem do rozsady szparagów jest podłoże piaszczysto-gliniaste o dużym stopniu nasłonecznienia.

czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Telefon: 790 025 265, 790 540 404

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki