Fasola Gazela - odmiana typu mamut o dużych walorach smakowych i odżywczych
Zobacz także
Fasola Gazela to odmiana w typie mamut – od innych odmian fasoli szparagowej różni się szerokością strąków – te są nawet dwukrotnie szersze od tych u typowych odmian. Dzięki niesamowitym walorom smakowym i odżywczym oraz niezbyt dużym wymaganiom uprawowym powinna znaleźć się w każdym ogrodzie!
Charakterystyka
Ta wczesna odmiana fasoli tworzy wysokie rośliny (do 3,5 m wysokości) o równomiernie rozmieszczonych jasnoliliowych kwiatach. Pojawiające się latem strąki są żółte, płaskie, szerokie (1,8- 2,2 cm), długie (22 cm), delikatne, smaczne i co ważne, pozbawione włókien. Gazela to typowa odmiana amatorska, dobrze rosnąca w przydomowym ogrodzie i nie wymagająca wielu zabiegów.
Uprawa
Nasiona Gazeli wysiewamy w maju, najlepiej po przejściu wiosennych przymrozków, w rozstawie 60 x 50 cm. Fasola ta preferuje słoneczne, odchwaszczone i osłonięte od wiatru stanowisko z próchniczną, przepuszczalną i zasobną w składniki pokarmowe glebą. Gazela to odmiana przeznaczona do wielokrotnego zbioru (nierównomiernie dojrzewa), a ten możemy prowadzić od lipca do sierpnia.
Pamiętajmy, że jest to tyczna fasola, wobec czego musimy zapewnić jej odpowiednie podparcie, np. sztywne paliki lub sznurki, po których jej pędy będą się wspinać.
Zastosowanie
Fasola Gazela, ze względu na przyjemny smak i bezwłóknistość strąków, szczególnie polecana jest do bezpośredniego spożycia – świetnie dopełni niejeden obiad.
Odporność
Odmiana Gazela wykazuje odporność na antraknozę fasoli oraz jest tolerancyjna wobec bakteriozy obwódkowej fasoli.
Autor: Joanna Żołnierkiewicz, inż. ogrodnictwa