Fasola Goliatka - bardzo plenna i mało wymagająca odmiana typu mamut
Zobacz także
Jeśli myślimy o dużych, niezwykle smacznych, bezwłóknistych strąkach wybierzmy odmianę Goliatka – bardzo plenną i mało wymagającą odmianę. Wystarczy zapewnić jej odpowiednie miejsce w naszym ogrodzie, a latem odwdzięczy się doskonałymi strąkami.
Charakterystyka
Fasola Goliatka to średnio wczesna odmiana tworząca niskie, lecz wzniesione rośliny, wewnątrz których pojawiają się liczne strąki. A te są żółte, czasem z delikatnym antocyjanowym zabarwieniem, płaskie, szerokie (1,8-2,2 cm), długie (do 18 cm), bardzo smaczne oraz pozbawione włókien. Charakterystyczne dla tej odmiany jest również silne ulistnienie roślin.
Uprawa
Goliatka to typowa odmiana amatorska, dobrze rosnąca w przydomowym ogrodzie lub na działce. Siew nasion przeprowadzamy w maju lub na początku czerwca (najlepszy termin to połowa maja) w rozstawie 40-50 x 10 cm. Gleba, na której ją będziemy uprawiać powinna być próchniczna, zasobna w składniki pokarmowe, przepuszczalna oraz dobrze odchwaszczona. Dojrzałe strąki otrzymamy już od końca lipca do końca sierpnia (w zależności od terminu siewu). Za względu na dość nierównomierne dojrzewanie fasola Goliatka powinna być dwu lub trzykrotnie zbierana.
Zastosowanie
Fasola Goliatka charakteryzuje się strąkami o niezwykle wysokich walorach smakowych i bezwłóknistością. Z tego też względu przeznaczona jest do bezpośredniego spożycia, to doskonały dodatek do wielu potraw.
Odporność
Odmiana Goliatka, podobnie jak Gazela, wykazuje dużą odporność na antraknozę fasoli oraz jest tolerancyjna wobec bakteriozy obwódkowej fasoli.
Autor: Joanna Żołnierkiewicz, inż. ogrodnictwa