Fasola Gracja - niezwykle plenna i równomiernie dojrzewajaca odmiana
Zobacz także
Plenna, równomiernie dojrzewająca i smaczna fasola – taka jest odmiana Gracja. Jest tolerancyjna i odporna na wiele chorób, więc z powodzeniem możemy ją uprawiać w ogródku przydomowym.
Charakterystyka
Ta średnio późna (okres wegetacji trwa ok. 80 dni), bardzo plenna odmiana tworzy rośliny o skupionym pokroju. W ich środkowej części, częściowo ponad liśćmi, pojawiają się zielone, dość długie (11-13 cm), wąskie (8-9 mm), okrągłe na przekroju poprzecznym strąki pozbawione włókien, a co jest dodatkowym atutem – dojrzewają równomiernie.
W jednym kilogramie znajduje się średnio 280 strąków, a masa tysiąca nasion wynosi 250 gramów.
Uprawa
Nasiona fasoli Gracja wysiewamy w maju lub czerwcu (najlepiej w połowie maja) w rozstawie 40-50 x 10 cm. Gleba powinna być próchniczna, zasobna w składniki mineralne, przepuszczalna oraz odchwaszczona. Fasola ta preferuje nasłonecznione oraz osłonięte od wiatru stanowisko (jest wrażliwa na wiatry). W zależności od terminu siewu dojrzałe strąki zbierzemy już od końca lipca do sierpnia.
Zastosowanie
Fasola Gracja to odmiana przeznaczona przede wszystkim do bezpośredniego spożycia, nadaje się także na konserwowanie. Ze względu na pokrój roślin, umieszczenie i równomierne dojrzewania strąków jest przydatna do zbioru mechanicznego.
Odporność
Podobnie jak odmiana Malwina, Gracja wykazuje dobrą odporność na antraknozę fasoli, jest wysoce odporna na wirusa zwykłej mozaiki fasoli oraz jest bardzo tolerancyjna wobec bakteriozy obwódkowej fasoli.
Autor: Joanna Żołnierkiewicz, inż. ogrodnictwa