Fasola Lucyna - odporna na choroby odmiana o smacznych strąkach
Zobacz także
Żółte, długie, mięsiste i smaczne strąki, wszechstronność zastosowania oraz odporność na groźne choroby grzybowe – to tylko niektóre cechy fasoli Lucyna.
Charakterystyka
Fasola Lucyna to średnio wczesna odmiana fasoli o 72-dniowym okresie wegetacji. Tworzy żółte, długie (14-16 cm), dość wąskie (1 cm szerokości), okrągłe lub okrągło-owalne na przekroju poprzecznym strąki pozbawione włókien, osadzone w górnej części rośliny. A te charakteryzują się skupionym pokrojem i bujnym wzrostem oraz wykształcają duże liście.
Masa tysiąca nasion wynosi 210 g.
Uprawa
Lucyna polecana jest do uprawy w gruncie, nadaje się również do przyspieszonej uprawy pod osłonami. Siew nasion przeprowadzamy w maju lub czerwcu w rozstawie 40-50 x 10 cm. Jeśli wybieramy uprawę fasoli w gruncie to gleba powinna być zasobna w próchnicę i składniki pokarmowe, przepuszczalna oraz odchwaszczona. Strąki, w zależności od terminu siewu, możemy zbierać już 70-75 dniach, czyli od końca lipca do początku września.
Zastosowanie
Odmiana Lucyna polecana jest przede wszystkim do zaopatrywania świeżego rynku, lecz nadaje się także do przemysłu przetwórczego, na mrożonki i konserwy.
Odporność
Fasola Lucyna wykazuje dobrą odporność na choroby grzybowe, jakimi są bakterioza obwódkowa fasoli i antraknoza fasoli. Z tej racji możemy ją uprawiać w gospodarstwie ekologicznym lub w ogrodzie przydomowym ograniczając użycie środków grzybobójczych.
Autor: Joanna Żołnierkiewicz, inż. ogrodnictwa