Fasola Malwina - smaczna odmiana o długich i badzo mięsistych strąkach
Zobacz także
Jeśli szukasz fasoli o smacznych, długich, mięsistych strąkach to pomyśl o odmianie Malwina. Doskonale zaopatrzy świeży rynek, a do tego może być przeznaczona do przemysłu przetwórczego – do konserwowania. Być może stanie się twoim faworytem wśród fasol szparagowych?
Charakterystyka
Fasola Malwina to średnio wczesna (okres wegetacji trwa ok. 78 dni) odmiana fasoli szparagowej tworząca silnie rosnące, bujne rośliny o skupionym pokroju. W ich górnej i środkowej części wyrastają zielone, długie (ok. 15 cm), wąskie (1 cm), okrągłe na przekroju poprzecznym, bardzo mięsiste strąki.
Masa tysiąca nasion wynosi 190 gramów.
Uprawa
Nasiona odmiany Malwina najlepiej wysiać w połowie maja, po przejściu wiosennych przymrozków. Wysiewać je możemy oczywiście od maja do czerwca, a zbioru strąków spodziewać się możemy od lipca do sierpnia. Pamiętajmy, aby zapewnić naszej fasoli odpowiednie warunki uprawowe – odmiana Malwina preferuje stanowisko słoneczne, odchwaszczone, osłonięte od wiatru (fasola jest bardzo wrażliwa na wiatry) oraz gleby przepuszczalne, próchniczne i zasobne w składniki pokarmowe. Nie doprowadzajmy także do przesuszenia gleby, nawadniajmy regularnie fasolę szparagową, najlepiej w porannych godzinach (jednorazowo 20-25 mm).
Zastosowanie
Fasola Malwina, ze względu na dobry smak i mięsistość strąków, to doskonała odmiana do zaopatrywania świeżego rynku. Nada się również do konserwowania.
Odporność
Odmiana Malwina wykazuje odporność na antraknozę fasoli oraz tolerancję na bakteriozę obwódkową fasoli.
Autor: Joanna Żołnierkiewicz, inż. ogrodnictwa