Fasola Mamutina - wczesna odmiana typu mamut o dużych walorach smakowych
Zobacz także
Mamutina to jedna z kilku odmian fasoli szparagowej, jak sama nazwa wskazuje, typu mamut. Zróbmy dla niej miejsce w naszym ogrodzie by móc cieszyć się późnym latem wyjątkowo smacznymi strąkami.
Charakterystyka
Ta wczesna odmiana fasoli szparagowej tworzy niskie rośliny o rozpierzchłym pokroju. W ich górnej części oraz we wnętrzu wyrastają żółte z lekkim antocyjanowym zabarwieniem, długie (18 cm), średnio szerokie (1,2-1,4 cm), doskonałe w smaku, bezwłókniste strąki. Co charakterystyczne dla fasoli Mamutina – długość strąków maleje w miarę kolejnych zbiorów.
Uprawa
Nasiona odmiany Mamutina możemy wysiewać od maja do czerwca, lecz najlepszym terminem jest połowa maja, gdy przeminą już wiosenne przymrozki. Pamiętajmy, jeśli chcemy cieszyć się pełnym plonem, musimy zapewnić naszej fasoli odpowiednie warunki uprawowe – odmiana Mamutina nie jest bardzo wymagająca, jednak preferuje stanowisko słoneczne, dobrze odchwaszczone, osłonięte od wiatru oraz glebę przepuszczalną, próchniczną i zasobną w składniki pokarmowe.
Dobrym pomysłem jest zaszczepienie korzeni fasoli Nitraginą, czyli preparatem z żywymi bakteriami brodawkowatymi – te mikroorganizmy pomagają roślinom wiązać wolny azot z powietrza. Dzięki temu zabiegowi znacznie zmniejszymy ilość nawozów azotowych oraz poprawimy rozwój fasoli.
Ze względu na dość nierównomierne dojrzewanie strąków i długi okres plonowania Mamutiny prowadzimy wielokrotny zbiór, a ten przebiega zwykle od lipca do sierpnia.
Zastosowanie
Mamutina cechuje się wysokimi walorami smakowymi, a przy tym niską zawartością włókien, przez co jest szczególnie polecana do bezpośredniego spożycia – to wspaniały dodatek do wielu potraw.
Odporność
Fasola Mamutina wykazuje dobrą odporność na dwie z groźniejszych chorób fasoli – antraknozę oraz bakteriozę obwódkową. Cecha ta pozwala na łatwą uprawę amatorską w przydomowym ogrodzie.
<p style="\"text-align:" right;\"="">Autor: Joanna Żołnierkiewicz, inż. ogrodnictwa