Fasola Mona - pierwsza polska odmiana typu flageolet o dużej zdrowotności

Fasola typu flegeolet Nasiona fasoli typu flageolet

Mona to pierwsza polska odmiana fasoli flageolet charakteryzująca się świetną zdrowotnością strąków i odpornością na choroby. Możemy ją przyrządzać na mnóstwo sposobów, jest dość dobrze strawna i co najważniejsze, bardzo smaczna.

Charakterystyka

Fasola Mona to średnio późna (okres wegetacji trwa ok. 94 dni) odmiana fasoli flageolet tworząca niskie rośliny (średnio dorastają do 35-40 cm wysokości) o licznych, sztywnych rozgałęzieniach. Strąki są zielone, długie (16-18 cm), dość szerokie (1,3-1,5 cm), średnio grube (0,5-0,6 cm), proste oraz cechują się dobrymi walorami smakowymi. Wewnątrz strąków ukryte są średniej wielkości, wydłużone lub delikatnie nerkowate, kremowozielone, niezwykle smaczne nasiona o średniej długości 1,2-1,4 cm.

Uprawa

Fasolę flageolet uprawiamy podobnie jak inne fasole, z tym, że posiada ona większe wymagania klimatyczne. Odmiana Mona preferuje ciepłe i wilgotne lato – w naszym kraju najlepiej rośnie w południowo-zachodniej części. Odpowiednie pod nią są gleby ciepłe, zasobne w próchnicę i składniki pokarmowe oraz dobrze odchwaszczone.

Nasiona możemy wysiewać od połowy maja do połowy czerwca w rzędy odległe od siebie o 45-50 cm, co 6-6,5 cm w rzędzie. Zbiór zwykle przeprowadzamy od lipca do września (często to przełom sierpnia i września).

Ważne! – na wyłuskanie nasion ze strąków mamy maksymalnie 36 godzin, gdyż po tym czasie szybko zaczynają pleśnieć.

Ze względu na pokrój roślin i umieszczenie strąków, odmiana Mona nadaje się do mechanicznego zbioru – do zbioru w uprawie towarowej (dwuetapowy zbiór) możemy wykorzystać maszyny i narzędzia do zbierania i omłotu grochu.

Zastosowanie

Nasiona odmiany Mona mogą być spożywane w świeżej postaci, w fazie woskowej dojrzałości, podobnie jak zielony groszek. To także wspaniały surowiec z przeznaczeniem do przemysłu przetwórczego, np. do produkcji konserw lub mrożonek.

Odporność

Fasola Mona charakteryzuje się dobrą odpornością na antraknozę oraz wykazuje tolerancyjność wobec bakteriozy obwódkowej. Niestety często wykazuje tendencję do szybszego przejrzewania, jest także średnio odporna na wyleganie.

Autor: Joanna Żołnierkiewicz, inż. ogrodnictwa

RÓŻNE OBLICZA FASOLI – POZNAJ JE, MIERZĄC SIĘ Z NASZYMI PYTANIAMI [QUIZ]

[1/12] Jakiego koloru są nasiona popularnej w Polsce fasoli Jaś?

Dodaj komentarz

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki