Fasola Syrenka - niezwykle smaczna odmiana o szerokim zakresie zastosowania
Zobacz także
Nie bez powodu fasola Syrenka została nagrodzona w 2007 roku na Międzynarodowych Targach Poznańskich Złotym Medalem POLAGRA FARM oraz otrzymała tytuł „Agro Polska” w 2008 roku – to bardzo plenna, niezwykle smaczna odmiana o szerokim zakresie zastosowania.
Charakterystyka
Syrenka tworzy rośliny o wzniesionym pokroju, na których w środkowej części wyrastają licznie ciemnozielone, długie (13-16 cm), wąskie (7 mm), sercowatego kształtu na przekroju poprzecznym, bardzo delikatne strąki pozbawione włókien. Fasola ta charakteryzuje się niezwykłymi walorami smakowymi i odżywczymi.
Masa tysiąca nasion wynosi 180 gramów.
Uprawa
Nasiona Syrenki wysiewać możemy od maja do połowy lipca (najlepiej wybrać połowę maja, po przejściu wiosennych przymrozków) do przygotowanej gleby w rozstawie 40-50 x 10 cm. Zbiór strąków przeprowadzamy od połowy lipca do końca sierpnia, mając na uwadze termin siewu i przeznaczenie plonu. Pamiętajmy, aby gleba pod fasolę była przepuszczalna, próchniczna i zasobna w składniki pokarmowe, a stanowisko było nasłonecznione i osłonięte od wiatru.
Zastosowanie
Odmiana Syrenka, z racji doskonałego smaku delikatnych i bezwłóknistych straków, posiada wszechstronne zastosowanie – doskonale zaopatrzy świeży rynek, a także polecana jest do przemysłu przetwórczego, np. na konserwy, czy mrożonki. Ponadto, ze względu na pokrój roślin i dość równomierne dojrzewanie strąków, nadaje się do zbioru mechanicznego.
Odporność
Fasola Syrenka wykazuje wysoką odporność na jedne z groźniejszych chorób fasoli – antraknozę fasoli oraz bakteriozę obwódkowa fasoli.
Autor: Joanna Żołnierkiewicz, inż. ogrodnictwa