Fasola Furora Polana - jedna z plenniejszych i smaczniejszych odmian
Zobacz także
Przedstawiamy jedną z plenniejszych i smaczniejszych odmian fasoli szparagowej – Furora Polana. Zróbmy jej miejsce w naszym ogrodzie, a odwdzięczy się niezwykle smacznymi i mięsistymi strąkami, które możemy wykorzystać na wiele sposobów.
Charakterystyka
Ta średnio wczesna (okres wegetacji trwa 75 dni) odmiana fasoli szparagowej tworzy niskie rośliny o skupionym pokroju. Na całej roślinie wyrastają intensywnie żółte, średniej długości (12-13 cm), wąskie (8 mm), proste, gładkie i mięsiste strąki okrągłe lub okrągło-owalne na przekroju poprzecznym, co ważne – pozbawione włókien.
Wyróżniają się niezwykłym smakiem oraz walorami odżywczymi, przez co posiadają wszechstronne zastosowanie. Dodatkowym atutem Furory jest wysoka plenność – z jednego hektara możemy uzyskać nawet 16 ton strąków!
Uprawa
Odmianę Furora Polana możemy uprawiać w gruncie lub pod osłonami w tunelu foliowym i pod włókniną.
W maju lub w czerwcu (najlepiej druga dekada maja) do przygotowanej gleby wysiewamy nasiona w rozstawie 40-50 x 10 cm. Zbiór strąków przeprowadzamy od połowy lipca do końca sierpnia, uwzględniając termin siewu i przeznaczenie plonu.
Ze względu na skupiony pokrój roślin i dość równomierne dojrzewanie Furora może być mechanicznie zbierana.
Zastosowanie
Fasola Furora Polana, ze względu na walory smakowe i odżywcze, szczególnie polecana jest do zaopatrywania świeżego rynku, lecz dobrze sprawdzi się także w przemyśle przetwórczym, zwłaszcza wykorzystana do produkcji mrożonek.
Odporność
Oprócz wspaniałego smaku strąków oraz możliwości zbioru mechanicznego, fasola Furora Polana posiada równie ważną zaletę – wykazuje dużą odporność na bakteriozę obwódkową fasoli i antraknozę fasoli. Pozwala to na ograniczenie stosowania środków grzybobójczych lub prowadzenie jej w gospodarstwie ekologicznym.
Autor: Joanna Żołnierkiewicz, inż. ogrodnictwa