Fasola Złota Saxa - jedna z najsmaczniejszych odmian żółtej fasolki szparagowej
Zobacz także
Fasola Złota Saxa to jedna z najsmaczniejszych odmian żółtej fasolki szparagowej. Jest na szeroką skalę wykorzystywana w przetwórstwie, gdyż wspaniale nadaje się na mrożonki i konserwy.
Opis
Złota Saxa to bardzo wczesna odmiana fasolki szparagowej. Jej okres wegetacji od siewu do zbiorów wynosi około 65 dni, można również znacznie wydłużyć jej okres zbioru. Tworzy karłowate rośliny o wysokości około 30 centymetrów, nie przekraczające 35 centymetrów.
Długość strąków waha się w okolicach 11-12 centymetrów, mają żółty kolor, są proste, bezwłókniste, dość lekkie – w jednym kilogramie średnio znajduje się około 220 sztuk. Strąki na krzaku dojrzewają stopniowo i wymagają częstych zbiorów.
Fasolka Złota Saxa na tle innych żółtych fasoli szparagowych wyróżnia się plennością i wysoką jakością plonu.
Zastosowanie
Fasola Złota Saxa cieszy się dużą popularnością ze względu na swój smak. Polecana jest szczególnie do bezpośredniego spożycia, ale dobrze znosi zimno i z powodzeniem można wykorzystywać ją na mrożonki. Po zakonserwowaniu nie traci swojego koloru i jędrności.
Odmiana w takim samym stopniu nadaje się do uprawy amatorskiej i handlowej. Proponowana norma wysiewu dla tej odmiany to około 250 tysięcy nasion (mniej więcej 80 kilogramów) na hektar. Z odmiany Złota Saxa wyselekcjonowano polską odmianę Złota Saxa ZIF.
RÓŻNE OBLICZA FASOLI – POZNAJ JE, MIERZĄC SIĘ Z NASZYMI PYTANIAMI [QUIZ]
Zobacz także
-
-
-
-
18642 , 0 , 0 , 0 Fasola Piękny Jaś – popularna odmiana do uprawy na suche nasiona