Koń oldenburski - opis, hodowla i charakterystyka

Koń oldenburski Koń oldenburski w trakcie zawodów

Dostojny koń oldenburski przez wiele lat był ulubieńcem prywatnych hodowców. Wysoki, dość ciężki, silny i elegancki, aż do połowy XX wieku uważany był za najlepszego konia zaprzęgowego. Mechanizacja rolnictwa, rozwój kolei i transportu samochodowego spowodowały jednak gwałtowny spadek zapotrzebowania na oldenburgi i rasa jest zagrożona wyginięciem.

Pochodzenie i specyfika rasy

Konie oldenburskie znane są na całym świecie już od XVII wieku. Uznane za doskonałe karosjery (konie zaprzęgowe do karety) i nadające się do pracy na roli, były jednymi z najczęściej kupowanych koni w Europie. Rasa przechodziła wiele ewolucji – uszlachetnianie trakenami i anglonormanami zaczęło się już w XIX wieku. Od tej pory spadło zapotrzebowanie na konie zaprzęgowe, a hodowcy starają się przekształcić konia oldenburskiego w bardziej sportową rasę. Udało się już wykształcić kilka osobników, które z powodzeniem startują w prestiżowych wyścigach, a obecnym celem Międzynarodowego Związku Hodowców Koni Oldenburskich jest stworzenie utalentowanych koni skokowych.

Pierwotne konie oldenburskie były nieco większe, ale obecne osiągają od 160-175cm w kłębie. Jak wszystkie konie gorącokrwiste, mają muskularną budowę ciała. Dobra budowa szyi i garbonosa głowa sprawiają, że oldenburgi wyglądają dostojnie i elegancko. Są dość ciężkie – średnia masa ciała oscyluje w okolicach 600kg. Najczęstsze umaszczenie sierści to gniade, ciemnokasztanowe lub kare, odmiany i mieszanki zdarzają się bardzo rzadko. Chociaż są chętne do wyczynów i rywalizacji, mają spokojny temperament i przyjazne usposobienie. Szybko się uczą i chętnie zabierają się pracy. Znawcy zachwycają się jego energicznym, efektownym krokiem w kłusie.

Żywienie

Żeby prawidłowo ustalić dzienną dawkę pożywienia dla konia należy wziąć pod uwagę sposób użytkowania i ilość codziennego ruchu. Konie gorącokrwiste, jak oldenburgi, potrzebują tylko tyle energii kalorycznej, aby pokryć jej straty. Wartość ta jest dość wysoka dla koni sportowych, gdyż zużywają one bardzo dużo energii w czasie treningów. Najlepszym rozwiązaniem będzie mieszanie produktów o wysokiej zawartości węglowodanów, takich jak kukurydza, owies i jęczmień (do diety wprowadzamy go stopniowo) z sieczką i zielonką. Stosunkowo krótki przewód pokarmowy koni oldenburskich wymaga podawania paszy niepęczniejącej i o niewielkiej objętości, grubo śrutowanej. Dawka paszy treściwej powinna być większa niż paszy objętościowej (na przykład siana) i rozłożona na trzy równe części – każda część przypada na jedno karmienie. Połowę paszy objętościowej podajemy natomiast w karmieniu wieczornym.

Dobrze skonstruowana dieta powinna nie tylko dostarczyć potrzebną dawkę energii, ale również powinna zawierać odpowiednie ilości odpowiedzialnego za rozwój i budowę komórek białka, a także witaminy i składniki mineralne. Zapotrzebowanie na białko, mimo tego, że jest dość wysokie – może wynosić nawet 420g, łatwo zaspokaja się ziarnem roślin motylkowych bądź nasionami strączkowych, a także odsączoną z oleju śrutą soi. Dostarczenie witamin i składników mineralnych natomiast może być utrudnione zwłaszcza zimą, kiedy dostęp do warzyw, zielonki i pastwiska może być utrudniony. W tym czasie warto podawać zwierzętom dodatkowo syntetyczne witaminy, ponieważ ich długotrwałe niedobory mogą być bardzo groźne dla zdrowia.

Witamina A jest odpowiedzialna za prawidłowe działanie komórek skóry, dlatego jej niedobór uszkadza róg, powoduje wysychanie błon śluzowych, a nawet powoduje osłabienie odporności na choroby. Szczególnie ważne jest zaopatrzenie się w paszę z dodatkiem witaminy E, albo dodawanie jej do porcji konia. Mimo tego, że zwierzę może ją przyswoić na przykład z siana, jest bardzo nietrwała i zapotrzebowanie na nią gwałtownie wzrasta w czasie treningu. Jest niezbędna dla prawidłowej i wydajnej pracy mięśni, bo wspiera przemianę glikogenu i hamuje procesy utleniania.

czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Telefon: 790 025 265, 790 540 404

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki