Koń trakeński - charakterystyka, opis i hodowla rasy

Koń trakeński to rasa z bardzo długą historią. Prawdopodobnie jego przodkowie brali udział w bitwie pod Grunwaldem, niosąc na grzbietach rycerzy krzyżackich. Konie trakeńskie bowiem to odmiana stworzona przez Krzyżaków poprzez mieszanie koni żmudzkich z gatunkami orientalnymi.

Pochodzenie i specyfika rasy

Chociaż jego powstanie datuje się już na czasy średniowieczne, regularna hodowla trakena rozpoczęła się dopiero w XVIII wieku w miejscowości Trakeny, od której zaczerpnął nazwę. Dzieje stadniny były dość burzliwe, okres szczytowego rozkwitu na początku lat 40, kiedy koń trakeński zyskał sławę i uznanie w całej Europie, nie trwał zbyt długo. Już w 1945, podczas pospiesznej ucieczki przed Armią Czerwoną, prawie cała populacja wyginęła, a istnienie rasy zostało zagrożone. Na szczęście, staraniem hodowców, udało się ją uratować, a trakeny mogą znowu święcić sukcesy na zawodach WKKW.

To charakterystyczny, płynny, energiczny ruch sytuuje konia trakeńskiego na czele światowej czołówki koni sportowych. Dodatkowo trakeny są bardzo wytrzymałe i szybkie, harmonijnie zbudowane i szlachetne w typie, dlatego obserwowanie galopu lub zawodów ujeżdżania z ich udziałem jest prawdziwą przyjemnością. Ich hodowanie nastręcza jednak bardzo wiele trudności, ze względu na to, że są bardzo wrażliwe, łatwo więc je przestraszyć i zniechęcić do pracy. Maksimum swoich możliwości osiągają tylko w czasie treningu pod opieką naprawdę troskliwego i bardzo delikatnego trenera. Mają spokojny, uległy charakter, z przyjemnością współpracują z ludźmi, którym ufają.

Piękno konia trakeńskiego zawiera się w ukształtowaniu jego ciała, w wyrazistej, niedużej głowie i długiej, dobrze sklepionej, nieco łukowatej szyi. Jak większość koni gorącokrwistych są muskularne, mają cienkie, mocne kończyny i wysoko osadzony ogon na poziomym zadzie. Najczęściej występujące umaszczenie to kare, gniade, kasztanowate i siwe, ale zdarzają się również srokacze, które, w przeciwieństwie do większości ras szlachetnych, nie są wykluczane z hodowli.

Żywienie

W okresie letnim podstawą żywienia wszystkich koni może być wypasanie. Trawa i wszystkie inne rośliny porastające pastwisko powinny pokrywać zapotrzebowanie na składniki mineralne, białko i energię koni lekko pracujących. Jeżeli jednak w naszej hodowli znajdują się zwierzęta sportowe, używane do ciężkiej pracy, ciężarne lub karmiące klacze oraz zimą, kiedy dostęp do pastwiska jest niemożliwy, należy przygotowywać dodatkowe porcje. Masa podawanej paszy nie powinna przekraczać 2,5-3% masy ciała konia, a dla koni gorącokrwistych, trenujących intensywnie do zawodów musi być mniejsza niż 2%. Paszę podajemy 3 razy dziennie, w małych ilościach, pilnując, by nie znalazły się w niej nieugotowane składniki, które pęcznieją, bądź bardzo szybko fermentują. Konie, szczególnie sportowe, powinny również dostawać sporo siana (nawet od 5 do 8 kilogramów), które jest głównym składnikiem witaminy D i około 4 kilogramów marchwi dziennie. Jeżeli zachodzi taka potrzeba, na przykład zauważyliśmy jakieś niepokojące objawy, jak łysienie, ospałość, apatia, rozdrażnienie, warto zwiększyć ilość zielonek albo sięgnąć po przemysłowe, syntetyczne preparaty witaminowe. Do paszy nadpobudliwego, łatwo poddającego się stresom konia można dodać środek zawierający chrom, który ma działanie wyciszające i zwiększające wytrzymałość.

Pojenie

W zależności od wieku, intensywności treningu i warunków atmosferycznych koń może pobierać od 10 do 60 litrów wody w ciągu doby. Pojenie powinno odbywać się co najmniej 3 razy dziennie, ale w czasie trwania wysokich temperatur powinno wzrosnąć o kilka razy. Podawana woda musi być czysta i mieć stałą temperaturę około 12 stopni Celsjusza, a pojenie zimniejszą wodą jest dopuszczalne tylko w wyjątkowych sytuacjach, na przykład w przypadku skrajnego wyczerpania, albo długotrwałej pracy czy w czasie wycieczki. Należy jednak zachować ostrożność i podawać zwierzętom wodę w bardzo małych ilościach, bo napojenie zgrzanego konia dużą ilością zimnego napoju jest najprostszą drogą do szoku termicznego i choroby zwanej ochwatem. Innym rozwiązaniem na zaspokojenie pragnienia konia będzie podanie mu do zjedzenia kilku jabłek lub soczystych warzyw.

czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Telefon: 790 025 265, 790 540 404

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki