Mączniak prawdziwy winorośli - sprawdź, jak z nim walczyć!

Objawy mączniaka prawdziwego winorośli Objawy mączniaka prawdziwego winorośli

Mączniak prawdziwy winorośli to choroba powodowana przez grzyb Erysiphe necator. Występuje on dosłownie na całym świecie – wszędzie tam, gdzie znajdzie żywicieli. Najchętniej jednak atakuje winorośl uprawianą pod osłonami. Znakiem rozpoznawczym zainfekowanych roślin jest biały i mączysty nalot, który prowadzi między innymi do drobnienia i obumierania owoców, czym może spowodować spore straty gospodarcze.

Rozwój choroby

Grzyb ten jest w stanie przetrwać i rozwijać się tylko na żywych roślinach, w innym przypadku może się utrzymać wyłącznie w formie przetrwalnikowej. Zimuje on zazwyczaj w pąkach lub na porażonych pędach i przyjmuje wtedy postać grzybni, która wiosną stanowi główne źródło infekcji. Gdy zaczyna się okres wegetacyjny, grzyb się uaktywnia i przerasta na młode liście i pędy, które pokrywają się mączystym nalotem składającym się głównie z zarodników konidialnych. I to one właśnie są odpowiedzialne za ekspresowe rozprzestrzenianie się mączniaka prawdziwego i powodowanie infekcji wtórnych. Pod koniec wegetacji na powierzchni porażonych organów pojawiają się drobne czarne otocznie będące stadium doskonałym tego grzyba. W nich powstają worki z zarodnikami workowymi, które jednak zamierają wraz z nadchodzącą wiosną.

Warto wiedzieć, że rozwojowi mączniaka prawdziwego winorośli sprzyjają warunki panujące na nisko położonych terenach w pobliżu rzek, ponieważ światło się tam łatwo rozprasza i częściej pojawiają się mgły.

Objawy

Atakowane są wszystkie zielone organy, jednak w pierwszej kolejności – liście. Po ich obu stronach pojawia się biały i gęsty nalot, który – w odróżnieniu od tego powodowanego przez mączniaka rzekomego – jest stały, nieścieralny oraz występuje nie tylko podczas mokrej pogody, lecz także tej suchej. Następnie liście się deformują (ich brzegi się marszczą i unoszą), po czym zamierają. Zainfekowane pędy mają takie same objawy, tyle że wcześniej pokrywają się czarnymi i czerwonobrązowymi plamkami.

Mączniak poraża także owoce, ale tylko do momentu, w którym ich zawartość cukrów nie przekroczy 15%. Gdy jednak dojdzie do infekcji, jest ona bardzo groźna, ponieważ wpływa na to, że owoce albo zamierają, albo gniją. Wszystko wynika z tego, że zaatakowana skórka staje się mało elastyczna i rosnące owoce nie wytrzymują rozpierającego je ciśnienia i pękają. Mogą też wydzielać woń pleśni.

Szkodliwość

Mączniak prawdziwy winorośli jest bardzo groźny, szczególnie dla plantacji towarowych. Okazuje się, że straty w plonie mogą wynieść nawet 90% (!). Ponieważ porażone zostają wszystkie zielone organy rośliny, to źle się one rozwijają i zwiększa się ich podatność na uszkodzenia mrozowe. O niedopuszczalnej jakości owoców nie wspominając.

Zwalczanie

Podobnie jak w przypadku mączniaka rzekomego bardzo ważna jest już sama profilaktyka – potrzebne jest odpowiednie cięcie przerzedzające krzewy oraz ograniczenie nawożenia azotem. Co zaś się tyczy już bezpośrednio ochrony chemicznej, to opryski powinno się wykonywać przed kwitnieniem, po pojawieniu się objawów choroby, a następnie co ok. 2 tygodnie. Poleca się takie środki, jak: fungicydy siarkowe, środki IBE (inhibitory biosyntezy ergosterolu) oraz związki strobilurynowe.

Bibliografia:

  1. Bielenin A., Meszka B., Choroby krzewów owocowych, Kraków 2009, s. 110–112.
  2. Fitopatologia. Choroby roślin uprawnych, t. 2, red. S. Kryczyński, Z. Weber, Poznań 2011, s. 357–358.
  3. Meudec G., Prat J.-Y., Retournand D., Choroby i szkodniki drzew i krzewów owocowych. Gatunek po gatunku. Rozpoznawanie i zwalczanie, Warszawa 2014, s. 245–246, 250, 254.

Żródło zdjęcia nr 2: Wikipedia, autor: Heizer, licencja: CC BY-SA 3.0.

Dodaj komentarz

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Telefon: 790 025 265, 790 540 404

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki