Czym się kierować, wybierając zbiorniki na gnojówkę i gnojowicę? Podpowiadamy!
Nawożenie gnojowicą - kiedy je stosować? Przedstawiamy wady i zalety
Zobacz także
Gnojowica jest pełnowartościowym nawozem organicznym, zawierającym wszystkie niezbędne roślinom składniki pokarmowe. Zdradzamy, jakie wady i zalety ma nawożenie gnojowicą. Podpowiadamy też, w jakich uprawach taki nawóz sprawdza się najlepiej i kiedy należy go stosować.
Czym jest gnojowica?
Gnojowica to mieszanina przefermentowanych odchodów stałych i płynnych z resztkami paszy i przeciekami z instalacji wodnej. Jest produktem ubocznym chowu zwierząt w systemie bezściołowym. Usuwa się ją metodami hydraulicznymi bądź mechanicznymi i wykorzystuje jako nawóz po rozcieńczeniu wodą w stosunku 1:0,4-0,8 lub po przekompostowaniu z pociętą słomą.
Wartość nawozowa
Zawartość składników mineralnych w gnojowicy zależy od gatunku zwierząt, od których taki nawóz pochodzi, oraz od rodzaju zadawanych pasz. Na przydatność gnojowicy w nawożeniu roślin wpływ ma również sposób jej przechowywania i stopień rozcieńczenia. Przeciętna ilość składników pokarmowych w dawce gnojowicy bydlęcej wynosi:
- 0,45% N,
- 0,6% K2O,
- 0,09% P2O5,
stanowi ona zatem wartościowe źródło azotu i potasu. Gnojowica trzody chlewnej zawiera mniej potasu, ale nieco więcej azotu i fosforu niż bydlęca. Oba rodzaje gnojowicy można potraktować jako alternatywę dla obornika, zwłaszcza że azot z rozcieńczonej gnojówki jest łatwiej przyswajalny niż ten zawarty w oborniku. Niemniej jednak wprowadzając taką zmianę trzeba liczyć się z możliwością wystąpienia niedoborów fosforu u nawożonych roślin.
Zastosowanie
Gnojowicę stosuje się w uprawie roślin o długim okresie wegetacji, cechujących się dobrym stopniem przyswajania składników mineralnych z nawozów naturalnych. Doskonale sprawdza się w przypadku warzyw o wysokich wymaganiach azotowych: wszystkich kapustnych, karczocha, selera naciowego i korzeniowego, cykorii, ziemniaka, buraka, dyni, chrzanu, marchwi, szpinaku, papryki, pomidora, szparagów, pora, pasternaku, rabarbaru i szczypioru.
Nawożenie gnojowicą przynosi najlepsze efekty na podłożach ciężkich i średnio ciężkich. W uprawie warzyw i zbóż jej zastosowanie jest ograniczone do jesiennego lub wiosennego przygotowania gleby pod siew i sadzenie – nie wolno używać jej w nawożeniu pogłównym. W sadownictwie nawożenie gnojowicą również przeprowadza się późną jesienią bądź wczesną wiosną. Nawóz należy rozlać w międzyrzędziach, uważając, by nie oblać pędów krzewów i drzew. Jednorazowa dawka gnojowicy nie powinna przekroczyć 30m3/ha.
czytaj dalej...ROŚLINY WCALE NIE TAKIE ZNANE! SPRAWDŹ SIĘ W NIECODZIENNYCH PYTANIACH
Zobacz także
-
-
14373 , 0 , 0 , 0 Nawożenie winorośli – pomagamy dobrać zabiegi dla Twojej uprawy
-
6658 , 5 , 0 , 0 Zasady prawidłowego nawożenia jabłoni krok po kroku
-
12766 , 2 , 0 , 0 Odkrywamy metody właściwego nawożenia czarnej porzeczki
Dodaj komentarz
Ogłoszenia premium
Przenośnik Ślimakowy
Suszarnia SP kompatybilna z biogazownią
Testowa Suszarnia SP do kukurydzy, zbóż
Kontenerowa suszarnia do ziaren kukurydzy
działka rolna Krąg gmina Polanów
Grunt rolny 29,4579 ha na Mazurach Garbatych
Certyfikowany olej CBD Full Spectrum 3%-30%!!!
30 % roztwór azotowy - nowość
Pożyczki Hipoteczne Bez Bik pod grunty
Uprawa
- Żyto
- Łubin
- Bobik
- Buraki
- Choroby roślin
- Choroby zbóż
- Chwasty
- Facelia
- Gleby
- Gorczyca
- Groch siewny
- Gryka
- Jęczmień
- Koniczyna
- Kukurydza
- Lucerna
- Nawożenie
- Odmiany ziemniaków
- Owies
- Pszenżyto
- Pszenica
- Rośliny lecznicze
- Rośliny pastewne
- Rośliny strączkowe
- Rzepak
- Soczewica
- Soja
- Szkodniki upraw
- Trawy łąkowe
- Tytoń
- Uprawa
- Wyka
- Zabiegi agrotechniczne
- Zboża
- Ziemniaki