Pomidor Kmicic - wczesna odmiana o twardych owocach. Idealna na przetwory!

Pomidory Pomidory

Pomidor Kmicic to odmiana gruntowa, która charakteryzuje się wysokim plonem wczesnym i zdolnością do wydawania owoców nawet przy niezbyt dobrych warunkach atmosferycznych. Idealnie nadaje się do przemysłu przetwórczego (do konserwowania w całości czy na ketchupy), ponieważ jej pomidory są niezwykle twarde, a zawartość suchej masy w ich miąższu kształtuje się na wysokim poziomie (nawet 8%).

Opis

Roślina ta należy do grupy karłowych wiotkołodygowych o wyraźnie wydłużonych, wręcz gruszkowatych, owocach. Waga jednego wyniesie mniej więcej 50–60 g. Będzie przy tym twardy, bez skłonności do zniekształceń czy pękania. Zarówno skórka, jak i miąższ ubarwią się na ciemnoczerwono. Rdzeń z kolei okaże się niewidoczny; komór nasiennych będzie mało. Ogólnie Kmicic rośnie silnie, ale ukształtuje się średnio zwarcie. Grona będą umiarkowanie długie i zazwyczaj złożone. Typowe dla tej odmiany okażą się jednak głównie dwie inne cechy: ziemniaczany typ liścia oraz brak kolanka przy szypułce. Warto dodać, że owoce oderwiemy od rośliny z łatwością.

Uprawa

Nasiona należy wysiewać w okresie od drugiej dekady marca do pierwszej dekady kwietnia. W fazie dwóch liścieni pikuje się całą rozsadę, którą następnie hartuje się na około tydzień przed przesadzeniem do gruntu. To z kolei powinno nastąpić w drugiej dekadzie maja. Najlepiej zastosować rozstawę 40–60 cm × 30–40 cm.

Zbiór i trwałość

Plon Kmicica będzie obfity i dobrej jakości. Odmiana ta bowiem owocuje regularnie. Pomidory dojrzewają po ok. 70–75 dniach od posadzenia. Ważne jest, że można je przetrzymywać na roślinie i w ogóle nie stracą przy tym swojej jędrności oraz walorów smakowych. Istotne jest również to, że owoce Kmicica mają nad wyraz długą trwałość pozbiorczą – okazy wyrośnięte czy jeszcze zielone wytrzymają nawet dwa miesiące.

Odporność

Odmiana ta jest wytrzymała na wirusa mozaiki pomidora. Poza tym uznaje się ją ogólnie za tolerancyjną na wszelkie choroby grzybowe.

Autor: Dagmara Deska

Bibliografia:

  1. Balcerzak J., Legańska Z., Warzywnictwo, Warszawa 2000, s. 144.
  2. Borowiak J., Pomidory w polu, Warszawa 2007, s. 45–46.
  3. Rumpel J., Uprawa pomidorów polowych, Kraków 2007, s. 28.  

INNA STRONA POMIDORA – ODKRYJ NIETYPOWE FAKTY NA JEGO TEMAT! [QUIZ]

[1/10] Ile ważył największy pomidor na świecie?

Dodaj komentarz

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Telefon: 790 025 265, 790 540 404

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki