Pomidor Słonka – wymagająca odmiana o niezwykle wartościowych owocach
Pomidor Talon – idealna do przetworów odmiana o aromatycznym miąższu
Zobacz także
Pomidor Talon to odmiana idealna do przetworów. Jego miąższ jest mięsisty, bardzo smaczny i aromatyczny a po obróbce termicznej nie traci swojej intensywnie czerwonej barwy. Najlepiej smakuje w postaci przecieru lub soku.
Opis
Talon to średnio wczesna odmiana pomidora. Charakteryzuje się roślinami wiotkołodygowymi o karłowatym pokroju, które nie wykazują się zbyt dużą siłą wzrostu i tendencją do rozrastania się.
Dojrzałe owoce mają intensywną czerwoną barwę skórki i równie dobrze wybarwiony miąższ w typie arbuzowym. Są dość duże – mają około 150 gram wagi i lekko spłaszczony kształt. Ich skórka jest gładka, ale można zauważyć bardzo delikatne żebrowania powierzchni. Owoce pomidorów Talon są bardzo twarde i mięsiste, dlatego dobrze nadają się do transportu, nie mają tendencji do pęknięć.
Roślina jest bardzo plenna a owoce dojrzewają mniej więcej w tym samym czasie, już około 80 dni od posadzenia rozsady. Odmiana wyróżnia się bardzo przyjemnym, intensywnym aromatem.
Zastosowanie
Odmiana została stworzona w Polsce z przeznaczeniem dla przetwórstwa i to właśnie z zakładach warzywno-owocowych najczęściej znajduje zastosowanie. Może być wykorzystywana także w domowych warunkach, również z przeznaczeniem na przetwory. Szczególnie nadaje się do przecieru pomidorowego i produkcji soku.
Jest niezwykle smaczna a po przetworzeniu zachowuje swój intensywny, czerwony kolor. Polecana jest szczególnie do uprawy towarowej – głównie ze względu na wyrównane plonowanie i twardość owoców, które dobrze znoszą transport. Z powodzeniem można jednak wprowadzić pomidory Talon do przydomowego ogródka.
INNA STRONA POMIDORA – ODKRYJ NIETYPOWE FAKTY NA JEGO TEMAT! [QUIZ]
Zobacz także
-
-
11231 , 1 , 0 , 0 Pomidor Elf F1 – odmiana o niezwykle dorodnych i smacznych owocach
-
-