Rzodkiewka Jutrzenka – odmiana o charakterystycznych jednolicie różowych zgrubieniach
Zobacz także
Nie jest trudno rozpoznać Jutrzenkę ułożoną wśród innych rodzajów rzodkiewki na sklepowych półkach lub bazarkowych stoiskach. W przeciwieństwie do większości rzodkiewek Jutrzenka ma jednolity, wyjątkowy kolor.
Opis
Rzodkiewka Jutrzenka charakteryzuje się zgrubieniami zafarbowanymi jednolicie na różowo. Korzenie mają od 45 do 60 milimetrów długości, są walcowate w kształcie. Ukryty pod różową, gładką skórką miąższ ma białą barwę, jest szklisty i delikatny, wyróżnia się soczystością i delikatnym smakiem. Jest to odmiana bardzo wczesna – okres od wysiania do zbiorów trwa tylko od 30 do 40 dni.
Zastosowanie
Jutrzenka to odmiana, która charakteryzuje się bardzo delikatnym smakiem zgrubień korzeniowych. Z tego względu cieszy się dużym zainteresowaniem. Często wybierana jest do uprawy przemysłowej, nadaje się także do amatorskich ogródków.
Z powodzeniem można hodować ją zarówno w gruncie, jak i w nieogrzewanych tunelach foliowych, gdzie można wysiać ją wcześniej, z przeznaczeniem na najwcześniejszy wiosenny zbiór. Równie dobrze rośnie przez cały okres wegetacyjny – od wczesnej wiosny do jesieni, a jakość zbiorów z tych okresów niczym się nie różni.
Polecana jest szczególnie do spożycia bezpośredniego, jest wspaniałym dodatkiem do sałatek warzywnych i wiosennych kanapek. Warto wprowadzić ją do swojego ogrodu nie tylko ze względu na wyjątkowy smak, ale także z powodu dużej odporności na parcenie i brak tendencji do wybijania w kwiatostan.