
Rzodkiewka Zlata – oryginalna odmiana o żółtych zgrubieniach i ostrym smaku

Zobacz także
Rzodkiewka Zlata cieszy się dużą popularnością wśród ogrodników amatorów. Jest to jedyna odmiana rzodkiewki, która ma nietypowy, żółty kolor. Z tego względu często bywa wykorzystywana do tworzenia kolorowych kompozycji warzywnych.
Opis
Odmiana rzodkiewki Zlata jest bardzo charakterystyczna – jej najbardziej rozpoznawalną częścią jest duże zgrubienie korzeniowe o żywym, żółtym kolorze. Ma kulisty lub lekko wydłużony kształt i biały, szklisty, bardzo smaczny miąższ.
Odmiana nie wykazuje tendencji do wybijania w kwiatostan. Nad poziomem gruntu pojawiają się duże, zielone liście. Jest to odmiana średnio wczesna – okres wegetacyjny trwa około 35 dni.
Zastosowanie
Wybierana ze względu na swój kolor, rzodkiewka Zlata nadaje się przede wszystkim do spożycia bezpośredniego. Fantastycznie prezentuje się jako element dekoracyjny sałatek i kanapek, może być atrakcyjnym dodatkiem do dań różnego typu.
Dobrze komponuje się z rzodkiewkami o innych kolorach, z którymi można tworzyć kolorowe zestawienia. Ma jednak dość ostry, pikantny smak.
Nadaje się do uprawy od wiosny do jesieni. Polecany termin siewu to czas od marca do maja, zbiór możliwy jest od maja do czerwca, kończy się na przełomie września i listopada. W żadnym momencie okresu wegetacyjnego nie wykazuje tendencji do parcenia ani pękania.