Rzodkiewka Krakowianka – bardzo wczesna odmiana o dwukolorowym zabarwieniu korzenia
Zobacz także
Ta bardzo wczesna odmiana rzodkiewki plonuje już po 33 dniach od zasiania. Jej korzenie są bardzo smaczne, mają prawie idealnie kulisty kształt. Nadaje się do spożycia bezpośredniego, jest wspaniałym dodatkiem do wiosennych sałatek lub kanapek.
Opis
Cechą charakterystyczną rzodkiewki Krakowianki są niewielkie, średnio długie liście, mocno osadzone, które wyrastają nad poziomem gruntu. Odmiana ma dużą zdolność do zawiązywania zgrubień, nawet w przypadku niskiej temperatury.
Zgrubienia mają kulisty kształt, są niewielkie – średnia masa waha się w okolicach 5,5 grama. Rzodkiewka Krakowianka wyróżnia się dwukolorowym zabarwieniem korzenia – górna część jest czerwona, dolna, zajmująca około 1/3 wysokości – biała. Pod skórką znajduje się biały jędrny miąższ o niezbyt ostrym smaku.
Zastosowanie
Rzodkiewka Krakowianka to odmiana, która najbardziej nadaje się do uprawy wiosennej w gruncie. Dobrze radzi sobie również w tunelach foliowych. Jest wczesna, więc najlepiej jest przeznaczyć ją na wczesnowiosenne zbiory, nowalijki.
Jest bardzo mało podatna na parcenie, nie zdarzają się także egzemplarze popękane czy zniekształcone. Nie ma także tendencji do przedwczesnego wybijania w kwiatostan.
Polecany termin wysiewu to przełom marca i kwietnia, okres wegetacyjny tej odmiany rzodkiewki trwa nieco dłużej niż miesiąc. Krakowianka jest bardzo smaczna, najlepiej nadaje się do spożycia bezpośredniego.