Rzodkiewka Opolanka – jedna z najbardziej plennych odmian powstałych w Polsce
Zobacz także
Niezwykle plenna rzodkiewka Opolanka wyróżnia się zgrubieniami doskonałej jakości. Nie wykazuje tendencji do parcenia, jest bardzo smaczna – ma delikatny miąższ bez ostrego posmaku, typowego dla innych odmian rzodkiewek.
Opis
Opolanka to jedna z najbardziej plennych odmian rzodkiewki, która powstała w Polsce. Jest polecana zarówno do uprawy w gruncie, jak i pod osłonami. Wyróżnia się bardzo smacznym miąższem o białym kolorze, który jest otoczony cieniutką skórką o charakterystycznej, szkarłatnej lub purpurowej barwie.
Większość pojedynczych zgrubień w dolnej części ma małą, białą plamkę. Zgrubienia są dosyć duże, jest to odmiana bardzo wczesna, więc dojrzałe pojawiają się bardzo szybko.
Zastosowanie
Rzodkiewka Opolanka jest dość popularna, szczególnie często pojawia się w ogródkach amatorskich. Wyróżnia się niezwykłym smakiem miąższu, który ma ograniczony stopień ostrości.
Chociaż nadaje się do uprawy pod osłonami - i w szklarni, i w tunelach foliowych, szczególnie poleca się uprawianie tej odmiany w gruncie. Jest odporna na niskie temperatury, więc może być wysiewana bezpośrednio na stałe miejsce.
Nadaje się do uprawy z przeznaczeniem na zbiór wiosenny – wtedy siew przypada na początek marca, z równie dobrym efektem może być wykorzystana na zbiór jesienny – w takim przypadku polecany termin siewu to połowa sierpnia.