
Rzodkiewka Silesia – jedna z najbardziej uniwersalnych odmian towarowych

Zobacz także
To jedna z najbardziej uniwersalnych odmian rzodkiewki. Można ją uprawiać zarówno pod osłonami, jak i w gruncie, bez obaw, gdyż w każdych warunkach daje tak samo dobry, bardzo równy plon.
Opis
Rzodkiewka Silesia jest dość popularną odmianą, która jednak niezbyt często pojawia się w uprawie amatorskiej. Wyróżnia się wczesnością – od wysiewu nasiona do zbioru mija nawet niecałe 20 dni. Charakteryzuje się wydłużonymi, walcowatymi w kształcie zgrubieniami, które są tępo zakończone.
Handlowe wymiary zgrubień tej odmiany to długość około 4,5 centymetra i 1,5 centymetra średnicy. Dojrzałe zgrubienia mogą ważyć od 7 do 14 gram. Ich skórka jest karminowa, na końcu znajduje się biała, kilkumilimetrowa plamka.
Zastosowanie
O popularności rzodkiewki Silesia decyduje przede wszystkim jej bardzo smaczny, soczysty miąższ. W porównaniu do innych rzodkiewek, Silesia ma bardzo delikatny smak, bez typowej ostrości.
Wykazuje bardzo dużą odporność na parcenie, dzięki czemu można przetrzymać ją w gruncie i przeprowadzić jednokrotny zbiór gdy wszystkie rośliny dojrzeją. Nadaje się do uprawy w foliowych tunelach i szklarniach, jednak najbardziej polecane są do uprawy w gruncie.