Niepozorny jaskier ostry zagraża łąkom i pastwiskom
Barszcz zwyczajny, Sosnowskiego - opis, zdjęcia i zwalczanie
Zobacz także
Nazwa nieprzypadkowo kojarzy się z tradycyjną, rodzimą potrawą. Dawniej młode liście barszczu zwyczajnego były prawdziwym przysmakiem – kwaszone w kamiennych bądź glinianych garnkach, stanowiły podstawę zupy nazwanej polewką albo białym barszczem polskim.
Charakterystyka
Barszcz zwyczajny jest tak pospolitą byliną, że na pewno każdy z nas miał z nim kiedyś do czynienia. Bardzo wysoka roślina (osiąga około 140 centymetrów, a bliski jej gatunek, barszcz Sosnowskiego, potrafi dorosnąć nawet do 400 centymetrów) o kwiatach przypominających trochę kwiat kopru na pewno zwróciła naszą uwagę na spacerze nad brzeg strumienia czy w okolicach zarośniętych fos zamkowych.
Jest bardzo łatwo rozpoznawalna nie tylko ze względu na duże rozmiary. Charakterystyczny dla niej jest również nieprzyjemny zapach, który wydobywa się po pocieraniu i zmiażdżeniu zarówno kwiatów, łodyg jak i owoców. Jest rośliną kilkuletnią, w pierwszym roku wytwarza tylko rozetę, łodygę i kwiaty pojawiają się dopiero w kolejnych latach. Liście mają budowę trójdzielną lub pierzasto-dzielną, mogą zmieniać kształt, mają różne rozmiary, długością sięgają nawet 60 centymetrów wysokości, a w górę łodygi maleją. Odziomkowe osadzone są na długich ogonkach, łodygowe obejmują pęd rozdętymi pochwami liściowymi, które przejęły część funkcji typowych dla blaszki liściowej. Wszystkie liście są szorstkie i nieprzyjemne w dotyku ze względu na szczeciniaste owłosienie. Łodyga jest sztywna i gruba, można zauważyć na niej dość głębokie bruzdki i szorstkie, odstające włoski.
Kwiatostan układa się w spory baldach o wielu szorstkich szypułkach (nawet do 30) i średnicy około 20 centymetrów. Tworzą go drobne kwiatuszki, które mogą zmieniać kolor – od najczęstszego białego przez jasnożółty, jasnozielony do różowawego. Na brzegach każdego baldaszka znajdują się kwiaty o nieco powiększonych płatkach. Okres kwitnienia przypada od czerwca do końca września, a roślina jest chętnie zapylana przez wszystkie rodzaje owadów. Jej owocem jest rozłupka, niewielka, okrągła lub o jajowatym kształcie i żółtym bądź szarym kolorze. Ma stosunkowo szerokie skrzydełka, dzięki czemu, toczona nisko po ziemi, jest łatwo roznoszona przez wiatr i bardzo szybko rozprzestrzenia się na dużych odległościach. Po rozsianiu szybko zaczyna się ukorzeniać, a dojrzały egzemplarz ma szeroki, żółtawy korzeń, który nadaje się do jedzenia, chociaż nigdy nie znalazł uznania smakoszy i kucharzy ze względu na bardzo ostry smak. Korzeń barszczu zwyczajnego jest bardzo podobny do korzenia marchwi, zarówno wrzecionowatym kształtem, jak i charakterystycznym, słodkawym zapachem.
Występowanie
Jest to pospolity chwast, który występuje na terenie całego kraju. Szczególnie często pojawia się na wilgotnych łąkach, w pobliżu zbiorników wodnych, w bagnistych zaroślach, na nieużytkach. Może rozprzestrzenić się na polu nawożonym gnojówką, albo w okolicy wylewu ścieków miejskich a także w miejscach szczególnie intensywnie wzbogacanych nawozami mineralnymi. Preferuje gleby o dużej zawartości azotu i potasu, ale traktowany jest często jako roślina wskaźnikowa niedoboru fosforu, ponieważ nie pojawia się na ziemiach, których zawartość jest w niego bardzo bogata.
Szkodliwość
Chociaż barszcz zwyczajny rzadko pojawia się w uprawach, jest naprawdę uciążliwym chwastem na łąkach i pastwiskach. Ze względu na duże rozmiary i masywne korzenie, zaczyna powoli wypierać inne rośliny, bardziej wartościowe dla zwierząt pod względem zawartości składników mineralnych. Łąka bardzo silnie opanowana przez barszcz zwyczajny nie nadaje się do skoszenia z przeznaczeniem na siano – uszkodzona roślina wydziela bardzo silny, przykry zapach, którym przenikają wszystkie pozostałe trawy, więc zwierzęta nie zawsze będą chciały je zjadać. Dodatkową wadą jest to, że w porównaniu z trawami bardzo powoli schnie, co może prowadzić do pleśnienia siana, które nie nadaje się do spożycia przez żadne zwierzęta i nie można użyć go do jakichkolwiek innych celów gospodarczych.
Obecne w łodydze i liściach barszczu zwyczajnego olejki eteryczne zawierają substancję fotoczułą, która w kontakcie ze słońcem może działać uczulająco na skórę. Uwaga! Jego bliski kuzyn, barszcz Sosnowskiego i inne gatunki sprowadzone z Kaukazu mogą nawet powodować silne oparzenia i uszkodzenia skóry. Dlatego decydując się na mechaniczne odchwaszczanie należy ustalić gatunek barszczu i w razie długotrwałego kontaktu z częściami rośliny, na przykład podczas wyrywania, albo zbierania liści w celach zielarskich, zalecana jest szczególna ostrożność i ochrona zwłaszcza dłoni i twarzy i innych odsłoniętych części ciała.
czytaj dalej...ROŚLINY WCALE NIE TAKIE ZNANE! SPRAWDŹ SIĘ W NIECODZIENNYCH PYTANIACH
Zobacz także
-
-
-
5496 , 2 , 1 , 0 Ślaz zaniedbany – niechciany gość sadów i ogrodów
-
34546 , 2 , 0 , 0 Szczwół plamisty - mroczne oblicze pospolitego chwastu
Dodaj komentarz
Ogłoszenia premium
Testowa Suszarnia SP do kukurydzy, zbóż
Kontenerowa suszarnia do ziaren kukurydzy
działka rolna Krąg gmina Polanów
Grunt rolny 29,4579 ha na Mazurach Garbatych
Certyfikowany olej CBD Full Spectrum 3%-30%!!!
30 % roztwór azotowy - nowość
Uprawa
- Żyto
- Łubin
- Bobik
- Buraki
- Choroby roślin
- Choroby zbóż
- Chwasty
- Facelia
- Gleby
- Gorczyca
- Groch siewny
- Gryka
- Jęczmień
- Koniczyna
- Kukurydza
- Lucerna
- Nawożenie
- Odmiany ziemniaków
- Owies
- Pszenżyto
- Pszenica
- Rośliny lecznicze
- Rośliny pastewne
- Rośliny strączkowe
- Rzepak
- Soczewica
- Soja
- Szkodniki upraw
- Trawy łąkowe
- Tytoń
- Uprawa
- Wyka
- Zabiegi agrotechniczne
- Zboża
- Ziemniaki
Komentarzy (1)
Maciek
Dodano: 2015-08-20 18:41:21To jak odróżnić jeden barszcz od drugiego? Skoro obydwa są do siebie bardzo podobne? W Wiadomościach niedawno zaczęli trąbić żeby uważać na barszcz sosnowskiego, a z sieci dowiadujemy się że występuje również barszcz zwyczajny, taki sam jak tamten i jak tu rozróżnić który jest który??? Czy ten którego jest dużo i często się go widzi na łąkach, działkach to jest ten sosnowskiego czy zwyczajny?