Kapusta Cuor di Bue Grosso – smaczna odmiana o stożkowatych główkach
Zobacz także
Kapusta głowiasta Cuor di Bue Grosso to odmiana o niezwykle atrakcyjnie uformowanych główkach. Co więcej, składające się na nie liście są bardzo smaczne i delikatne – najlepiej zatem spożywać je na surowo.
Opis
Ta oryginalna odmiana dojrzewa dosyć szybko – zazwyczaj od dnia wysadzenia rozsady do momentu zbioru mija od 62 do 70 dni. Tak krótki czas oczekiwania na plon to tylko jedna z zalet Cuor di Bue Grosso, przede wszystkim bowiem ceni się ją za jej nietypowy wygląd, gdyż przybiera kształt stożka. Jej główki osiągają średnią wielkość i ważą ok. 1,5 kg. Liście ubarwiają się na jasnozielono i widać na nich unerwienie. Poza tym są całkiem duże i nakładają się na siebie. Ze względu na ich niezwykły smak i kruchość, konsumenci chętnie wykorzystują je do sporządzania surówek. Warto jednak wiedzieć, że idealnie nadają się także do kwaszenia oraz do gotowania (można z nich przyrządzać np. gołąbki).
Uprawa
Nasiona odmiany Cuor di Bue Grosso wysiewa się do szklarni lub tunelu foliowego w okresie od marca do kwietnia. Do gruntu z kolei młode rośliny należy przesadzić na początku maja (przy ciepłej pogodzie już pod koniec kwietnia). Istotna jest przy tym odpowiednia rozstawa, która powinna wynosić 40 × 40 cm. Zbiorów z kolei możemy się spodziewać od sierpnia do października.
Wymagania
Aby uprawa prezentowanej odmiany się udała, a główki osiągnęły swój niepowtarzalny kształt, musimy zadbać o to, by gleba, do której wysadzamy kapustę głowiastą, zawierała dużo próchnicy. Poza tym musi być żyzna, z pH na poziomie od 6,5 do 7,5. Szczególnie poleca się zatem takie podłoża, jak: czarnoziemy, lessy, mady czy gleby gliniasto-piaszczyste. Oprócz tego musimy zapewnić kapuście sporo wody, szczególnie w okresie wiązania główek, czyli od maja do połowy czerwca.
Dagmara Deska