Kurzyślad polny - opis, występowanie, zdjęcia i zwalczanie

Kurzyślad polny Kurzyślad polny

O kurzyśladzie polnym w swoich dziełach wspominał już Galen i Hipokrates. Według starożytnych, napar z jego ziela działał podobnie do znanych nam dzisiaj środków psychotropowych – poprawiał nastrój i uspokajał. Obecnie nie ma zastosowania i traktowany jest jako uporczywy chwast, szczególnie niebezpieczny na pastwiskach i łąkach.

Charakterystyka

Kurzyślad polny (Anagallis arvensis) to mała, jara roślinka, która wschodzi wczesną wiosną. Jej płożące się pędy osiągają od 5 do 20 centymetrów długości. Najbardziej charakterystyczną częścią rośliny są kwiaty – drobne, jaskrawoczerwone, pięciopłatkowe kwiaty, umieszczone na dość długich łodyżkach, które wyrastają z kątów liści. Typową dla polnej odmiany kurzyśladu są prawie niewidoczne, czarne kropki, które pokrywają dolną część płatków korony. Kwiaty są zapylane przez wszystkie rodzaje owadów w czasie od maja do października. Owocem kurzyśladu jest kulista puszka, kryjąca w sobie nasiona, które zimują w ziemi nawet 5 lat. Jedna roślina może wydać około 100 nasion, maksymalnie 300, które wysiewają się na miejscu, rzadko przenosząc się z wiatrem i wodą.

Innym sposobem rozmnażania się rośliny i przyczyną jej znacznego rozprzestrzeniania są pędy, które mają zdolność ukorzeniania się. Przerwane lub zniszczone, mogą się odrodzić i stworzyć zupełnie odrębny egzemplarz. Pędy wegetatywne najczęściej płożą się lub nieznacznie unoszą. Na nagiej, bezwłosej łodydze siedzą bezogonkowe, eliptyczne lub jajowate w kształcie liście, które ułożone są symetrycznie, naprzeciwlegle. Można na nich dokładnie zobaczyć nerw główny i kilka nerwów pobocznych, mają gładkie brzegi.

Występowanie

Roślina jest pospolita na całym niżu i w najniższych częściach gór. Najczęściej występuje na glebach żyznych, gliniastych, czarnych ziemiach lub rędzinach, o dużym poziomie próchnicy. Stanowiska muszą być zasobne w azot, o odczynie neutralnym. Toleruje niewielkie odchylenia poziomu kwasowości. Kurzyślad polny jest jedną z pierwszych roślin, które pojawiają się na oddarnionych terenach. Często zachwaszcza zboża, rośliny okopowe i przydomowe ogrody warzywne.

Szkodliwość

W uprawach zbóż, roślin okopowych i strączkowych pojawia się rzadko i nie stanowi konkurencji, głównie ze względu na małe rozmiary i niskie zapotrzebowanie na składniki pokarmowe. Więcej szkody sprawia na pastwiskach, gdzie może zostać zjedzony przez zwierzęta gospodarskie – kurzyślad polny zawiera substancje toksyczne, które wpływają negatywnie szczególnie na drób, krowy mleczne, owce i psy.

Zwalczanie

Jednym z najlepszych sposobów na pozbycie się kurzyśladu polnego z uprawy jest wczesne niszczenie wschodów i siewek. Dorosłe rośliny mogą być zniknąć po odpowiednio głębokiej orce i innych działaniach pożniwnych. Chociaż odradza się z łodyg i pnączy, w czasie po zakończeniu żniw nie zdąży już wzejść i osiągnąć pełni rozwoju. Nie ma opracowanych oficjalnych progów szkodliwości. W przypadku bardzo dużego zachwaszczenia, mamy do wyboru kilkanaście różnych herbicydów, którymi możemy robić opryski. Są to preparaty zawierające w swoim składzie takie substancje czynne jak acetochlor, benrazon, chinomerak, chlorotuluron, dikamba, fluorochloridon, jodosulfuron metylosodowy, lenacyl (na gleby ciężkie) , linuron i pendimetalina. Wszystkie z podanych środków przynoszą zadowalające efekty w zwalczaniu kurzyśladu. Większość z nich powinna być stosowana nalistnie a ich optymalne działanie przypada na moment pojawienia się pierwszych kilku liści.

czytaj dalej...

ROŚLINY WCALE NIE TAKIE ZNANE! SPRAWDŹ SIĘ W NIECODZIENNYCH PYTANIACH

[1/10] Które drzewo w średniowiecznej Europie było czczone jako symbol boga piorunów?

Dodaj komentarz

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Telefon: 790 025 265, 790 540 404

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki