Ogórek Aladyn – jedna z najbardziej uniwersalnych i najczęściej wybieranych odmian
Zobacz także
Ogórek Aladyn jest jedną z najbardziej uniwersalnych odmian. Nadaje się do spożywania na surowo i do przetworów, w których nie traci swojego koloru. Jest to odmiana bardzo plenna i wyróżnia się bardzo dużą odpornością na choroby.
Opis
Powstała już ponad 20 lat temu odmiana ogórka Aladyn nadal cieszy się dużym uznaniem i często jest wybierana przez właścicieli ogródków amatorskich i profesjonalnych hodowców. Jest to odmiana, która tworzy bardzo niewielkie rośliny o zahamowanym wzroście, ale bardzo obficie plonujące.
Na pędach pojawiają się przede wszystkim kwiaty żeńskie, są także dość mocno ulistnione. Owoce dojrzewają średnio wcześnie, ale prawie jednocześnie, są krótkie i bardzo wyrównane w wielkości, o podobnym kształcie. Ich skórka ma żywy, zielony kolor, jest lekko naznaczona niewielkimi brodawkami.
Zastosowanie
Odmiana Aladyn ma całą listę zalet. Jest polecana do uprawy amatorskiej ze względu na bardzo małe wymagania glebowe. Nadaje się także do uprawy towarowej, głównie ze względu na dość łatwy i szybki zbiór – owoce bez problemu oddzielają się od szypułek.
Dodatkowym atutem jest niezwykła odporność na choroby – przede wszystkim na mączniaka rzekomego i inne typowe choroby i szkodniki typowe dla roślin dyniowatych.
Ze względu na swój wyrównany plon i niewielki rozmiar, ogórki odmiany Aladyn nadają się szczególnie do konserwowania, ale można ich używać także do innych przetworów, w których nie tracą koloru ani jędrności.