Ogórek Lazuryt – jedna z najbardziej plennych odmian typu konserwowego
Zobacz także
Ogórek Lazuryt świetnie nadaje się do uprawy towarowej. Należy do najbardziej plennych odmian typu konserwowego. Po przetworzeniu zachowuje swój kolor i odpowiednią twardość, poleca się je więc na tak zwane ogórki małosolne.
Opis
To stosunkowo niedawno stworzona odmiana ogórka. Lazuryt wyróżnia się dużą wczesnością i plennością i z tego względu jest dość popularną odmianą ogórka konserwowego. Rośliny mają średni wigor wzrostu i powoli się rozwijają, nie osiągają wysokich rozmiarów.
Charakteryzują się produkowaniem wyłącznie żeńskich kwiatów. Owoce maksymalnie osiągają około 10 centymetrów, częściej mają długość ok. 7 centymetrów. Ich zielona skórka pokryta jest licznymi, małymi brodawkami, z których wyrastają białe kolce.
Zastosowanie
Odmiana przeznaczona jest do uprawy pod osłonami ogrzewanymi, ale badania wykazały, że równie dobrze plonują w nieogrzewanych tunelach, a nawet w polu.
W tym ostatnim przypadku jest to możliwe tylko wtedy, gdy warunki atmosferyczne są sprzyjające i przy wyłożeniu czarnej folii i agrowłókniny. Nie są zbyt odporne na niskie temperatury.
Jest to odmiana, która cieszy się dość dużą popularnością – wyróżnia się smacznym miąższem, który jest genetycznie pozbawiony goryczki typowej dla ogórków. Szczególnie poleca się go do konserwowania i na ogórki małosolne. Jest to jedna z najbardziej plennych odmian ogórka konserwowego.