Ogórek Odys – wartościowa odmiana polowa o niewielkich owocach
Zobacz także
Ogórek Odys cieszy się uznaniem warzywników głównie ze względu na swoją wysoką odporność na choroby. W bardzo małym stopniu potrzebuje ochrony chemicznej. Ze względu na swój niewielki rozmiar nadają się na korniszony i do konserwowania.
Opis
To jedna z najbardziej wartościowych odmian przeznaczonych do uprawy polowej. Ogórek Odys tworzy rośliny o dużej sile wzrostu, które tworzą wyłącznie żeńskie kwiaty.
W czasie dojrzewania pojawiają się cylindryczne, bardzo kształtne ogórki – dość krótkie (starsze owoce mają od 6 do 9 centymetrów), ale przy tym smukłe o stosunku długości do szerokości 2,7:1. Mają zieloną z lekkim połyskiem skórkę, na której można dopatrzeć się nieco jaśniejszych smug.
Cała powierzchnia owoców pokryta jest niezbyt licznymi brodawkami o średniej wielkości, z których wyrastają białe kolce. Mają małą komorę nasienną i nie wykazują tendencji do tworzenia pustych przestrzeni.
Zastosowanie
Miąższ ogórków Odys jest bardzo smaczny i nadaje się zarówno do spożycia na surowo, jak i do przetworzenia. Młode, nieco mniejsze owoce nadają się na korniszony, starsze poleca się do zakonserwowania.
Zachowują swój smak i kolor. Nadają się do uprawy gruntowej, są bardzo wytrzymałe. Ich najważniejszą zaletą jest niezwykła odporność na wiele chorób, które często niszczą uprawy ogórków.
Wykazują dużą tolerancję przede wszystkim wobec mączniaka prawdziwego, parcha dyniowatych i wirusa mozaiki ogórka. Nie wymaga szczególnej ochrony chemicznej, dzięki czemu koszty produkcji są niższe a okres zbiorów może być znacznie wydłużony.