Papryka Marta Polka – odmiana przystosowana do naszych warunków atmosferycznych
Papryka Oda – charakterystyczna papryka słodka o fioletowych owocach
Zobacz także
Spośród wszystkich czerwonych, żółtych, zielonych a nawet pomarańczowych odmian papryki na świecie papryka Oda wyróżnia się najbardziej. Mianowicie – jest fioletowa. Ta smaczna papryka jest ciekawym punktem kolorystycznym w warzywnych kompozycjach.
Opis
Papryka Oda nadaje się przede wszystkim od uprawy amatorskiej. Jest bardzo wczesna i charakteryzuje się szybkim wzrostem. Rośliny osiągają niewielką wysokość, są wzniesione, mają zwarty pokrój. Nie wymagają palikowania.
Szybko pojawiają się niewielkie owoce o wadze od 70 do 90 gram. W fazie użytkowej owoce mają niezwykły, charakterystyczny ciemnofioletowy kolor i gładką skórkę z delikatnym połyskiem.
Przetrzymane na krzaku stają się ciemnobordowe lub brązowo-czerwone. Pod cienką skórką znajduje się soczysty miąższ o od 5 do 7 milimetrów grubości.
Zastosowanie
Ze względu na swój oryginalny kolor, papryka Oda znajduje zastosowanie głównie w kulinariach. Poleca się ją do spożywania na surowo, ma słodki, wyśmienity smak.
Przepięknie wygląda jako dekoracja dań różnego typu, jest ciekawym akcentem kolorystycznym w sałatkach i przystawkach. Raczej nie nadaje się do przetworzenia.
Polecana jest szczególnie do uprawy amatorskiej, w uprawie przemysłowej wykazują mniejszą przydatność. Z powodzeniem można uprawiać ją zarówno pod osłonami, w tunelach foliowych, jak i w gruncie – jest bardzo odporna na niekorzystne warunki środowiskowe.