Pomidor Figiel – odmiana typu koktajlowego o drobnych owocach barwy pomarańczowej
Zobacz także
Te niewielkie pomidorki typu koktajlowego swoją popularność zawdzięczają niezwykłej, pomarańczowej barwie. Najlepiej smakują na surowo, jako kolorowy i atrakcyjny dodatek do sałatek, ale z powodzeniem można je zamarynować w całości.
Opis
Pomidory Figiel to jedna z odmian pomidorów drobnoowocowych (koktajlowych). Jest średnio wczesna, głównie przeznaczona do uprawy w gruncie. Tworzy wysokie rośliny, które wymagają palikowania i charakteryzują się ciągłym typem wzrostu. Mają wiotkie, ciemnozielone łodygi i liście.
Owoce pojawiają się dość późno, ale plonują przez dłuższy czas. Zebrane są duże grona złożone z kilkunastu pomidorków o kulistym kształcie, o wadze około 30 gram i średnicy około 3 centymetrów. Odmiana Figiel wyróżnia się przede wszystkim swoim niezwykłym, jaskrawo pomarańczowym kolorem.
Zastosowanie
Szczególnie smaczne i wyjątkowo atrakcyjne owoce, które tworzy odmiana pomidorów Figiel znajdują zastosowanie przede wszystkim w kuchni.
Poleca się je głównie do spożycia bezpośredniego, mają bardzo przyjemny smak i ładnie się prezentują w sałatkach i jako element dekoracyjny różnych potraw. Bardzo efektownie wyglądają w słoikach, zamarynowane w całości. Po przetworzeniu zachowują kolor i smak.
Pomidory Figiel nie nadają się do wysiewania bezpośrednio do gruntu. Wczesną wiosną należy zrobić rozsady w skrzynkach lub wysadzić je pod osłony. Poleca się uprawę w rozstawie 60x50 centymetrów i prowadzenie roślin na 1 lub 2 pędy główne, sukcesywnie usuwając nadmierne pędy boczne.
INNA STRONA POMIDORA – ODKRYJ NIETYPOWE FAKTY NA JEGO TEMAT! [QUIZ]
Zobacz także
-
-
11209 , 1 , 0 , 0 Pomidor Elf F1 – odmiana o niezwykle dorodnych i smacznych owocach
-
-