
Pomidor Ola Polka – pierwsza polska odmiana o drobnych, żółtych owocach

Zobacz także
To pierwsza polska odmiana o drobnych, żółtych owocach. Ze względu na swój niewielki pokrój, poleca się ją szczególnie do uprawy w niewielkich ogródkach, pojemnikach i doniczkach.
Opis
Pomidory odmiany Ola Polka wyróżniają się ciekawym, żywym, żółtym kolorem. Jest to odmiana typu cherry, sztywnołodygowa. Nie tworzy zbyt wysokich roślin, jest słabo obsypana liśćmi o typie ziemniaczanym.
Jest dosyć plenna, tworzy stabilny plon owoców o małej lub średniej wielkości z zieloną piętką, która zanika w trakcie dojrzewania. Pomidorki są dosyć twarde, nie mają raczej tendencji do pękania, a odsetek egzemplarzy zniekształconych jest naprawdę niewielki.
Zastosowanie
Odmiana przeznaczona jest do uprawy amatorskiej. Nie ma dużych wymagań, rośliny są samokończące, nie wymagają więc przycinania. Wykazuje dużą tolerancję na niesprzyjające warunki temperaturowe – zarówno w okresie kwitnienia jak i zawiązywania owoców.
Można uprawiać ją w większym zagęszczeniu niż standardowe pomidory, ponieważ nie ma tendencji do rozrastania. Rozwija się równie dobrze wysadzona do gruntu jak i w doniczkach i innych pojemnikach.
Pomidory Ola Polka wyróżniają się bardzo smacznym, żółtym miąższem, nadaje się szczególnie do spożywania bezpośredniego, ale można z powodzeniem konserwować je w całości.
INNA STRONA POMIDORA – ODKRYJ NIETYPOWE FAKTY NA JEGO TEMAT! [QUIZ]
Zobacz także
-
-
10603 , 1 , 0 , 0 Pomidor Elf F1 – odmiana o niezwykle dorodnych i smacznych owocach
-
-