Pomidor Pelikan – wartościowa i niezwykle uniwersalna odmiana amatorska

Pomidor Pelikan to wartościowa i niezwykle uniwersalna odmiana. Nadaje się zarówno do uprawy towarowej, jak i amatorskiej. Wymaga jednak więcej uwagi i nie zawsze sprawdza się w ogródkach początkujących ogrodników.

Opis

Pelikan to bardzo uniwersalna odmiana pomidora. Jest bardzo wczesna i niezwykle plenna. Bardzo szybko na średnich roślinach pojawiają się owoce. Charakteryzuje się średnią siłą wzrostu, jest dość silnie ulistniona, ma zwarty pokrój i dość krótkie międzywęźla.

Owoce pojawiają się w gronach, mają 3-4 komory nasienne nierównomiernie rozmieszczone. Są spore – osiągają od 80 do 120 gram masy. Większość z nich ma kulisty, lekko spłaszczony kształt i nieco żebrowaną powierzchnię. Skórka jest gładka, bez wyraźnie zaznaczonej piętki. Podobnie jak miąższ, ma intensywne, czerwone zabarwienie.

Zastosowanie

Chociaż pomidor Pelikan jest szczególnie polecany do uprawy pod osłonami, z powodzeniem można go uprawiać również w gruncie. W tym pierwszym przypadku nadaje się zarówno do szklarni, jak i do tunelów foliowych.

Uprawa w polu jest możliwa wyłącznie przy palikowaniu, gdyż roślina może osiągnąć naprawdę spore rozmiary. Każda z tych opcji ma swoje wady i zalety. Odmiana wykazuje sporą tendencję do pękania w szklarni, natomiast spod folii wychodzą twarde, niepękające owoce.

Uprawa w gruncie, chociaż możliwa, może przynieść plon o nieco niższej jakości – pomidory Pelikan szybko dorastają i mocniej wybarwiają się jeżeli temperatura jest wysoka.

INNA STRONA POMIDORA – ODKRYJ NIETYPOWE FAKTY NA JEGO TEMAT! [QUIZ]

[1/10] Ile ważył największy pomidor na świecie?

Dodaj komentarz

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Telefon: 790 025 265, 790 540 404

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki