Cebula Agostana – smaczna odmiana o śnieżnobiałych, kulistych cebulach
Zobacz także
Cebula Agostana to odmiana o pięknych i idealnie kulistych zgrubieniach. Jej cebule robią wrażenie nie tylko swoim równomiernym kształtem, lecz także śnieżnobiałym kolorem suchej łuski. Poza tym są bardzo smaczne.
Opis
Prezentowana odmiana dojrzewa dość późno, ponieważ okres jej wegetacji trwa ok. 130 dni. Wytwarza wspaniałe cebule w kształcie kuli. Ich średnica wynosi od 6 do 8 cm, a waga waha się między 190 a 220 g, co oznacza, że osiągają bardzo duże rozmiary. Ich twardy, soczysty miąższ jest otoczony śnieżnobiałą, mocną łuską. Cebule Agostana cechują się bardzo dobrym smakiem, stosunkowo łagodnym w porównaniu do innych odmian, lecz niepozbawionym pikantnej nuty. Ich walory konsumpcyjne sprawiają, że świetnie sprawdzają się jako składnik sałatek czy dodatek do kanapek. Plony pozyskane z opisywanej odmiany znajdują popyt zarówno na rynku warzyw świeżych, jak i w przemyśle przetwórczym. Zdecydowanie gorzej nadają się do przechowywania, dlatego należy przetrzymywać je możliwie krótko.
Uprawa
Agostanę zaleca się uprawiać na wiosnę. Jej nasiona wysiewamy wprost na miejsce stałe pod koniec marca lub do połowy kwietnia (przyjęta norma: 3–4 kg/ha). Pamiętajmy, że odstępy między rzędami powinny wynosić ok. 30–40 cm, optymalne odległości między rosnącymi cebulami ustalono z kolei na 8–10 cm, zbyt gęste wschody należy więc odpowiednio wcześnie poddać przerywce. Pierwszego zbioru dorodnych, dojrzałych zgrubień można się spodziewać w okresie od trzeciej dekady lipca do połowy września.
Wskazówka:
Gwarancją wysokiego plonu w uprawie cebuli Agostana jest starannie przygotowane podłoże. Jesienią zaleca się zaorać glebę na głębokość ok. 20 cm, a następnie pozostawić w ostrej skibie na całą zimę. Na wiosnę z kolei trzeba rozkruszyć skorupę i wyrównać powierzchnię podłoża, a następnie spulchnić je oraz zbronować.
Dagmara Deska