Cebula Ailsa Craig - popularna odmiana cebuli cukrowej
Zobacz także
Cebule cukrowe, do których należy Ailsa Craig nie mają typowego dla innych cebul ostrego posmaku, wręcz przeciwnie, są bardzo delikatne, wręcz słodkawe. Z pewnością przypadną do gustu osobom, które do tej pory od cebuli uciekały z daleka.
Opis
Cebula Ailsa Craig to dość popularna odmiana cebuli cukrowej. Na tle innych cebul tego rodzaju wyróżnia ją przede wszystkim rekordowo duży rozmiar. Niektóre cebule mogą osiągnąć wagę nawet jednego kilograma.
Mają jajowaty, nieco wydłużony kształt. Ich biały lub kremowy, jędrny i soczysty miąższ osnuty jest cienką łupinką w jasnożółtym kolorze. Charakteryzuje się bardzo szybkim wzrostem, ale jest dosyć późna, wysiana do gruntu w kwietniu plonuje już na początku sierpnia.
Zastosowanie
Ze względu na swój bardzo delikatny, lekko słodki smak, cebula Ailsa Craig polecana jest przede wszystkim do bezpośredniego spożycia. Bardzo dobrze smakuje na surowo, na przykład dodana do sałatek, ale można również wykorzystać ją do zupy cebulowej, która będzie dzięki temu nieco łagodniejsza w smaku.
Okres jej przechowywania jest bardzo krótki, nie nadaje się do kopcowania, za to z powodzeniem można ją zamrozić na niezbyt długo. Może być uprawiana zarówno w profesjonalnej, jak i amatorskiej hodowli. Wysiew najlepiej zrobić w kwietniu, po wschodach przerzedzić rośliny, zostawiając pojedyncze co 8-10 centymetrów.