Cebula Long White Ishikura - wartościowa odmiana cebuli siedmiolatki
Zobacz także
Cebula Long White Ishikura to jedna z najbardziej wartościowych odmian cebuli siedmiolatki. Jest to bardzo trwała i odporna na niesprzyjające warunki odmiana. W Polsce wykorzystuje się ją szczególnie na szczypior, ale równie dobrze smakują jej zgrubienia.
Opis
Jest to odmiana typowo sałatkowo-szczypiorowa. Zgrubienia Long White Ishikura są niezwykle smaczne, chociaż trudno nazwać to zgrubieniem – biała część rośliny nie różni się szerokością od wyższych liści.
Liście mają rurkowaty kształt, są niezwykle długie, w ciemnozielonym kolorze. Rośliny są 1-2 pędowe, a powstały szczypior nadaje się do użytku już w pierwszym roku uprawy.
Zastosowanie
Chociaż jest to cebula siedmiolatka, zaleca się pozostawienie jej na jednym stanowisku przez maksymalnie 3-4 lata. Optymalnie byłoby co roku zmieniać rośliny – Long White Ishikura ma duże zapotrzebowanie na składniki mineralne i z tego względu bardzo wyjaławia glebę.
Jest to odmiana, która ma dużą tendencję do zachwaszczania się, dlatego należy pamiętać o regularnych, mechanicznych zabiegach odchwaszczania. Polecana zarówno do uprawy towarowej jak i amatorskiej.
Nadaje się do bardzo wczesnej uprawy pęczkowej, pod osłonami i późniejszej, na szczypior, który może być pozyskiwany już w pod koniec pierwszego roku uprawy. Jest to odmiana niezwykle odporna na nawet bardzo niskie temperatury.