Cebula Long White Ishikura - wartościowa odmiana cebuli siedmiolatki

Cebula Long White Ishikura to jedna z najbardziej wartościowych odmian cebuli siedmiolatki. Jest to bardzo trwała i odporna na niesprzyjające warunki odmiana. W Polsce wykorzystuje się ją szczególnie na szczypior, ale równie dobrze smakują jej zgrubienia.

Opis

Jest to odmiana typowo sałatkowo-szczypiorowa. Zgrubienia Long White Ishikura są niezwykle smaczne, chociaż trudno nazwać to zgrubieniem – biała część rośliny nie różni się szerokością od wyższych liści.

Liście mają rurkowaty kształt, są niezwykle długie, w ciemnozielonym kolorze. Rośliny są 1-2 pędowe, a powstały szczypior nadaje się do użytku już w pierwszym roku uprawy.

Zastosowanie

Chociaż jest to cebula siedmiolatka, zaleca się pozostawienie jej na jednym stanowisku przez maksymalnie 3-4 lata. Optymalnie byłoby co roku zmieniać rośliny – Long White Ishikura ma duże zapotrzebowanie na składniki mineralne i z tego względu bardzo wyjaławia glebę.

Jest to odmiana, która ma dużą tendencję do zachwaszczania się, dlatego należy pamiętać o regularnych, mechanicznych zabiegach odchwaszczania. Polecana zarówno do uprawy towarowej jak i amatorskiej.

Nadaje się do bardzo wczesnej uprawy pęczkowej, pod osłonami i późniejszej, na szczypior, który może być pozyskiwany już w pod koniec pierwszego roku uprawy. Jest to odmiana niezwykle odporna na nawet bardzo niskie temperatury.

NIE PŁACZ NAD CEBULĄ – ZMIERZ SIĘ Z NIĄ! ODPOWIEDZ NA PYTANIA DOTYCZĄCE TEGO WARZYWA [QUIZ]

[1/13] Z botanicznego punktu widzenia jadalna część cebuli (tzw. piętka) to:

Dodaj komentarz

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Telefon: 790 025 265, 790 540 404

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki