Cebula Stuttgarter Riesen – oryginalna odmiana o szerokim zastosowaniu
Cebula Sochaczewska - jedna z najstarszych odmian cebuli zwyczajnej
Zobacz także
Sochaczewska odmiana cebuli powstała jeszcze przed II wojną światową na podstawie dobrze znanej cebuli Wolskiej. Od razu zdobyła fanów i od tego czasu jej popularność nie spadła, cebula Sochaczewska nadal cieszy się uznaniem hodowców i smakoszy.
Opis
Ta późna odmiana charakteryzuje się dużą plennością, tworzy plon o bardzo dobrej jakości, bardzo wyrównany, cebule mają zbliżoną wielkość i kształt. Cebule Sochaczewskie zazwyczaj mają duży rozmiar, są kuliste lub kulistoromboidalne, okryte mocną i dobrze przylegającą łuską o słomkowej barwie.
Ich miąższ jest jędrny i zachowuje odpowiednią twardość nawet po dłuższym przechowywaniu, ma białą barwę i najczęściej nie pojawiają się na nim żadne przebarwienia.
Zastosowanie
Cebula Sochaczewska jest bardzo popularną odmianą cebuli zwyczajnej. Przez hodowców wybierana jest ze względu na swoją niezwykłą plenność i równość plonu. Dodatkowym atutem zapewne jest niewielki odsetek roślin bączastych.
Konsumenci wybierają ją z powodu bardzo delikatnego w stosunku do innych odmian smaku i dużych, bardzo kształtnych cebul. Co więcej, cebula Sochaczewska może być przechowywana naprawdę długo – zakopcowana albo odpowiednio zabezpieczona jest w stanie z powodzeniem przetrwać nawet bardzo niskie temperatury.