Cebula Primalys - popularna szalotka uprawiana na szczypior

Bardzo smaczna cebula Primalys jest najczęściej hodowana w przydomowych ogródkach. Jej rośliny są stałym źródłem szczypioru, który w drugim roku po posadzeniu może być zbierany przez niemal cały okres wegetacyjny.

Opis

Ta wieloletnia odmiana cebuli najczęściej jest uprawiana jako jednoroczna z przeznaczeniem na szczypior. W pierwszym roku wypuszcza łodygi, a niewiele z jej cebul, tych o większych rozmiarach, nadaje się do spożycia. Mniejsze mogą posłużyć za materiał rozmnożeniowy.

Cebula Primalys tworzy niewielkie cebule, które wyglądem mogą trochę przypominać czosnek. Mają delikatny i smaczny miąższ i brązową lub jasnobrązową łupinkę. Jest to bardzo plenna odmiana – z jednego hektara można uzyskać aż 10-20 ton dobrej jakości cebul.

Zastosowanie

Cebula Primalys ma niezwykły, delikatny smak, często więc bywa wykorzystywana w kuchni do przyprawiania potraw. Zarówno jej szczypior, jak i miąższ są bardzo smaczne. Poleca się ją i do uprawy w przydomowym ogródku, i do uprawy towarowej, szczególnie na wczesny wiosenny zbiór pęczkowy.

Nadaje się także do późniejszego zbioru dojrzałych egzemplarzy. Jest to odmiana, którą można wysiewać wczesną wiosną prosto do gruntu. Wysiane wiosną nasiona zrodzą jesienią niewielkie cebulki, z których znaczną część możemy przeznaczyć do rozmnożenia na kolejny rok.

Nie ma dużych wymagań klimatycznych ani glebowych, chociaż najlepiej udaje się na przepuszczalnym i zasobnym w próchnicę podłożu.

NIE PŁACZ NAD CEBULĄ – ZMIERZ SIĘ Z NIĄ! ODPOWIEDZ NA PYTANIA DOTYCZĄCE TEGO WARZYWA [QUIZ]

[1/13] Z botanicznego punktu widzenia jadalna część cebuli (tzw. piętka) to:

Dodaj komentarz

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki